2009. december 18., péntek

272 éve halt meg Stradivari

Antonio Stradivari (Cremona, 1643 – Cremona, 1737. december 18.) olasz hegedűkészítő, szakmájában mai napig a legjobbnak számít. Nevének latin változata, egyben az általa készített vonóshangszerek neve: Stradivarius.

Stradivari hangszert vizsgál (19. századi, romantikus nyomat)
Ferdinando Sacconi (a XX. sz. egyik legjelentősebb hegedűkészítője) szerint hangszereinek hangkaraktere a fapácoláshoz felhasznált kvarc-kálium-nátrium keverékből fakad. Mások a különleges lakkozásnak tulajdonítják a máig utánozhatatlan, egyedi hangzást. Újabb kutatások kimutatták a Stradivari-alkotta hangszerek magas minőségének másik okát: az ún. kis-jégkorszak (i. sz. 1400 körül) lehetővé tette a legegészségesebb fákban, a teljesen arányos évgyűrűk kialakulását.


Stradivarius Palacio Real, Madrid

Ez a nyersanyag szinte teljesen mentes a hibáktól, vagyis igen szabályos, módját adta a kitűnő „lantkészítőnek” ('liutaio', a húroshangszer-készítő olasz elnevezése; liuto=lant), hogy olyan anyagokból induljon ki, amelyek ma már talán nem is léteznek.
Stradivari személyesen utazott el a „Nagyszerű lángok közösségébe”, Trentinoba, hogy a hegedűi számára leginkább megfelelő fenyőfákat kiválassza. Az a vidék ma is egyik termőhelye a világ legjobb, húroshangszer-testek készítésére alkalmas fáknak.

Nincsenek megjegyzések: