2010. január 14., csütörtök

112 éve halt meg Lewis Carroll

Charles Lutwidge Dodgson (1832. január 27. – 1898. január 14.), írói álnevén Lewis Carroll. Angol író és költő, matematikus, anglikán pap és fényképész.


Az egyik legnépszerűbb gyermekíró, akit ugyanakkor a szürrealizmus előfutáraként is emlegetnek 1832. január 27-én született Daresburyben Charles Lutwidge Dodgson néven.

Eredeti ötlete volt az a sajátos képesség, hogy valaki bármikor átléphet a tükör egyik oldaláról a másikra. Negyven évig tanár volt Oxfordban, s egyike az elsőknek, akik George Boole után matematikai logikával foglalkoztak.
Meséinek logikája valójában közelebb áll a játékelmélethez vagy az imaginárius számok elméletéhez, mint a gyermeki közvetlenséghez.
Nevét azonban gyermekregénye, a rendkívül népszerű, több mint 40 nyelvre lefordított "Alice Csodaországban" tette halhatatlanná. A könyv 1865-ben jelent meg.
A legenda szerint maga Viktória királynő is el volt bűvölve a kíváncsi Alice bátor helytállásától a különös szabályokkal és szereplőkkel telezsúfolt Csodaországban, s arra kérte a szerzőt, hogy következő művét is mutassa be neki.
Carrol eleget is tett a kérésnek, ám az uralkodónő elé járulva legújabb, a differenciálegyenletekről szóló opusát nyújtotta át. Korának egyik legkiválóbb fényképésze is volt, különösen gyermekfotói és portréi értékesek.

Nincsenek megjegyzések: