2008. szeptember 23., kedd

Hogyan hatnak az őszi gyümölcsök szervezetünkre?

Az ősz nem csupán a színek tarka palettáját kínálja fel nekünk, hanem a gyümölcsök bő választékát is, melyből mindenki gusztusa szerint kiválaszthatja kedvenc csemegéjét. Sokan közülünk azonban nem is tudatosítják, milyen jót tesznek ezzel szervezetüknek, s épp ezért szeretnénk legalább röviden tájékoztatni önöket a tipikus őszi gyümölcsök jótékony hatásairól.

Szőlő - a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a helyes szívritmus működéshez szükséges, a C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai befolyásolják az immun- és idegrendszert és az anyagcserét.
A szőlő szervezetünkre való hatása függ a színétől is. A fehér szőlőt ajánlott fogyasztani tüdő- és májbetegségek, visszerek esetén, a piros szőlőt tüdő-megbetegedések és asztma esetén, míg a sötét szőlő tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és a vérszegénységnél. A szőlőben található rost segít kiválasztani a szervezetből a toxikus anyagokat. Függetlenül a színétől, a szőlő csökkenti a koleszterin „rossz” szintjét, s emeli a „jó” - védő koleszterinszintet, így óvja szervezetünket az érelmeszesedéstől.

Szilva - a szerves savak készletraktára, elsősorban az almasav, az A-provitamin és a B-vitamin csoportjaié. Alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszer megbetegedésben szenvedőknek ajánlott. Jelentős szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, mivel tisztítja a szervezetet, megszabadítja a toxikus hulladéktól és a húgysavaktól. Székrekedése van? A szilva hatékonyabb bármilyen szintetikus hashajtónál és nincs semmilyen mellékhatása.

Alma - könnyen emészthető, vitaminok, enzimek, szilikátok és festőanyagok bő palettáját tartalmazza. Figyelmet érdemel elsősorban a nagy mennyiségű oldódó rost- és pektintartalma miatt, amely megköti és elvezeti a szervezetből a nehézfémeket. C-vitaminnal együtt nagyon hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában. Ezen kívül káliumban gazdag, s ahogy ezt már említettük, fontos szerepe van a helyes szívműködésben. Szeretné megerősíteni immunrendszerét? Fogyasszon el naponta legalább két darab almát. Az alma pozitívan befolyásolja az emésztést, a nem gyulladásos ízületi betegségeket, a köszvényt, a vérszegénységet, valamint az urológiai problémákat.

Körte - az almával ellentétben nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthető, azonban magasabb a C-vitamin tartalma. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. A körte zamatos leve erősíti az ereket, méregteleníti a szervezetet és elősegíti az epetermelést. A körte kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, s mivel vízhajtó hatása van ajánlott azoknak is, akik húgyvezeték-problémákkal küszködnek.

Nos tehát? Gusztust kapott egy almára, vagy éppen egy fürt szőlőt ízlelget? Jobban nem is választhatott volna. Szervezete biztosan meghálálja, hogy a legmegfelelőbb formában töltötte fel vitaminokkal.

Nincsenek megjegyzések: