2008. szeptember 28., vasárnap

Jó étvágyat kívánok!


Göngyölt kelkáposzta paprikamártásban

Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, só

Töltelék:
1 kg sovány túró, 100 g puha vaj,4 tojás75 g nyers sonka, 75 g márványsajt, 100 g zsemlemorzsa, 1 citrom reszelt héja, só, bors, szerecsendió, kevés őrölt kömény, ½ csokor metélőhagyma

Mártás:
2 hagyma, 50 g főzővaj, ¼ liter zöldségleves, 1 kicsumázott sárga paprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál üveges paprikapüré, esetleg helyettesíthető paradicsompürével.
A káposztát leveleire szedjük és megmossuk. A leveleket forrásban lévő sós vízben kb. 5 percig előfőzzük és a vízből kivéve jéghideg vízzel lehűtjük. A káposztaleveleket lecsöpögtetjük.

Töltelék:
A túrót konyharuhában jól kinyomjuk, úgy, hogy kb. 500 g-nyi maradjon vissza. A vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a kinyomott túrót is. A sonkát és a sajtot kockára vágjuk, és a krémbe keverjük.

Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, beleszórjuk a citromhéjat, sóval, borssal, szerecsendióval és ízlés szerint köménymaggal ízesítjük. A megmosott, apróra vágott metélőhagymát is belekeverjük. 8 káposztalevél közepére 1-1 púpozott evőkanálnyi sajtkrémet teszünk. A levélszéleket behajtogatjuk és a batyukat konyhai cérnával átkötjük.
Mártás: a megtisztított hagymát kockára vágjuk és a forró vajban kb. 5 percig pároljuk.
Belehelyezzük a kelkáposztabatyukat, felöntjük a zöldséglevessel, és zárt edényben kb. 20-25 percig pároljuk. A paprikákat megmossuk, kockára vágjuk. Az utolsó 10 percre a paprikát is a kelkáposztához adjuk, és együtt pároljuk. A megpárolt kelkáposzta-batyukat a mártásban átmelegítjük és együtt tálaljuk.
Köretként sós burgonya illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések: