2008. szeptember 22., hétfő

Szalvétatechnika


A legelterjedtebb és legsokoldalúbban felhasználható technika. Szalvétával szinte mindent díszíthetünk vele. Ilyen például gipsz, fa, üveg, cserép, textília, papír, stb.

Minden díszítés előtt az alapművelet a következő:

minden esetben tisztítsuk meg azt a területet, ahová a szalvétát ragasztani fogjuk, ha nem megfelelő az adott területen a szín, akkor azt fessük át (tempera, hobbifesték, stb.), a festett területet hagyjuk megszáradni.

Eközben az adott kiválasztott szalvétát (mintát) kivághatjuk, tépegetéssel előkészíthetjük. Mindig csak a felső réteget használjuk! A szalvéták általában 3 rétegűek, minden esetben az alsó kettőt eltávolítjuk.

A ragasztót vékony rétegbe ecsettel, szivaccsal vigyük fel az adott területre, ahová a szalvétát szánjuk. Ha ez megtörtént a szalvétát tegyük rá a megkent felületre és óvatosan középről kifele haladva, kenjük át decoupage ragasztóval. Száradás után decoupage lakkal átkenve ellenállóbbá és fényesebbé tehetjük a felületet.

Térhatású szalvétatechnika

Térhatású képeket készíthetünk akkor, ha a képünkbe egy elemet (pl. a lófej erezetét) kiemeljük levegőn száradó gyurmával, vagy öntapadós koronggal. Ha a gyurma megszáradt (belülről kifele haladva a gyurmát a szélek felé elvékonyítjuk) a szalvétát ugyanúgy helyezzük el és ragasszuk le, mint az előzőekben.

Szalvétatechnika üvegtányéron

A szalvéta technikát használhatjuk üveg tányérok díszítésére is. Az üvegtányér, stb. kívülről dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a tányért fejjel lefelé kell fordítani az asztalra. Első lépés a szalvéta kiválasztása, ha ez meg van, akkor a motívumot, figurát ollóval vagy tépéssel ki kell vágni, ezt követően a szalvéta harmadik réteget felragasztjuk az általunk kiválasztott tetszőleges helyre a tányéron. Ha a ragasztás megszáradt, akkor fel kell vinni a repesztő lakkot (antik lakkot). Vigyázat! Egy irányba kell felvinni a repesztőt.

Zárásként, ha a repesztő megszáradt, egy általunk kiválasztott festék réteget vigyünk fel a tányérra, úgy, hogy a festés egy mozdulattal ugyan abba az irányba legyen festve, mint a repesztő lakk.


Egy minta:
















Nincsenek megjegyzések: