40 dkg liszt
5 dkg vaj (nálam egy evőkanál zsír)
3 dkg élesztő
3 tojás
1 és 1/4 dl tej
3 lilahagyma (nálam egy kötepes fej lilahagyma, egy maradék fél vöröshagyma, újhagyma)
2 ek olaj
15 dkg bacon (mivel elfelejtettünk venni, a sonkánk holnap jön ki a füstből a szalonnával együtt, ezért kolbászt használtam)
15 dkg edámi sajt
150 g tejszín
ízlés szerint só, bors, szerecsendió
díszítésnek újhagyma
forma kikenéséhez liszt és zsiradék

Elkészítés:
Az átszitálta lisztbe csipetnyi sót teszünk. A puha vajjal meg a szétmorzsolt élesztővel együtt hozzáadunk egy tojást, majd apránként hozzáöntjük a langyos tejet. Ez így nagyon szépen hangzott, csak az élesztő nem akart elmorzsolódni, ezért inkább megfuttattam a tejben, és úgy öntöttem a liszthez. Jól összegyúrjuk, és tíz percig pihentetjük.
Közben a hagymát felszeleteljük, a felhevített olajon megpirítjuk és kivesszük. Én a kolbász egy részét is a hagyma mellé dobtam. A sajtot lereszeljük.
A tésztát lisztezett deszkán megfelelő formára nyújtuk, a kilisztezett-kikent formába fektetjük, és villával megszurkáljuk. Kirakjuk a hagymával és a kolbászal/baconnel, megszórjuk a sajttal. A 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 15 percre. Közben a megmaradt tojásokat elkeverjük a tejszínnel, sózzuk (csak óvatosan, a húsnemű - jóesetben- eleve kicsit sós), ízlés szerint fűszerezzük. A hagymatortára öntjük, és még 15 percig sütjük. A tészta eléggé megkel, ezt számolja bele mindenki.
Várakozáson felül finom lett. Hidegen és melegen is jó, és inkább bor, mint sörkorcsolya. Mivel gyorsan elkészíthető, így ideális sietősöknek is.
forrás: babaesakonyha.freeblog.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése