2008. október 27., hétfő

A művészi pókhálók rejtélye

Sheffer János fotója


Az Argiope genusba tartozó pókok az állatvilág absztrakt művészei: remekbe szabott cikkcakkos és spirális hímzést (stabilimentumot) szőnek a hálóikba.
A többi mesterműhöz hasonlóan az ilyen hálók is tömegeket vonzanak. Egy új tanulmány szerint a rovarok és más zsákmányállatok gyakrabban repülnek bele az elegáns hálókba, mint a kevesebb gonddal készítettekbe, de a ragadozók is nagyobb valószínűséggel keresik föl ezeket.
A tudósok már 1889 óta próbálják megfejteni az Argiope-hálók hímzésének célját, mindez ideig kevés sikerrel. Egyesek fölvetették, hogy a hímzések odacsalják a prédát vagy elriasztják a ragadozókat, mások úgy vélték, figyelmeztető jelzésként szolgálnak, hogy a madarak kikerüljék a hálókat. Az elméleteket azonban semmilyen bizonyítékkal nem tudták alátámasztani.
Így hát a tajvani Tajcsungban lévő Tunghaj Egyetem két biológusa, Zsen-Csung Cseng (Ren-Chung Cheng) és I-Min Co (I-Min Tso) berendezett egy kísérleti telepet egy erdőszéli mezőn. A kutatók kamerákat állítottak fel különféle pókhálók előtt, és két hónap alatt több mint 700 órányi videofelvételt készítettek. Vizsgálatuk célpontja az Argiope aemula pók volt, amelyet a köznyelv andráskeresztes póknak hív a hálójába szövött fehér X alakú hímzés miatt. (Ehhez hasonló alakú kereszten halt mártírhalált Szent András.) A tudósok 56 díszített és 59 kereszt nélküli hálót filmeztek le.
Az eltérésnek jelentős következményeit tárták fel. A kereszttel díszített hálók 60 százalékkal több rovart fogtak, mint a dísztelenek, amint arról a kutatók a Behavioral Ecology szakfolyóirat november-decemberi számában beszámoltak. A hímzésnek azonban hátránya is van: fokozza a ragadozók támadásának kockázatát. A 18 megfigyelt darázstámadás kétharmada az ékített hálók gazdái ellen irányult.
,,Ez arra utal, hogy a hímzés csaliként szolgál, egyaránt fölkelti a zsákmányállatok és a ragadozók figyelmét" - nyilatkozta Co, aki megjegyezte, hogy a ragadozótámadás fokozott kockázata magyarázhatja, miért nem az összes Argiope aemula pók sző hímzést a hálójára.
Arra a kérdésre, vajon miért találják olyan vonzónak az Argiope pók hálóit az élőlények, En-Cseng Jang (En-Cheng Yang) a tajpeji Tajvani Nemzeti Egyetem entomológusa azt válaszolta, hogy sok rovar - például a háziméhek - veleszületetten vonzódik a szimmetrikus mintákhoz. ,,Nagyon valószínű, hogy az András-kereszt alakja erős vizuális ingert jelent a ragadozó és a zsákmányrovarok számára, de a rejtély tisztázásához további neuroetológiai vizsgálatok szükségesek."

Pesthy Gábor

Nincsenek megjegyzések: