2008. november 25., kedd

164 éve született Karl Benz

1844. november 25-n Karlsruhében megszületett Karl Friedrich Michael Vaillant.


Mivel születésekor anyja még hajadon volt, ezért az ő neve után anyakönyvezték; Vaillant csak később vette fel apja nevét, a Benzet.

A természettudományok iránt érdeklődő fiú műszaki iskolákban tanult, majd tanulmányai befejeztével minden figyelmét a két- és a négyütemű motorok kifejlesztésére fordította.

1879-ben készítette el első motorját, amelyet szabadalmaztatott is, majd motorgyárat alapított erre Mannheimben, ám sok gondja akadt társaival. 1883-ban ezért másokkal újabb céget alapított és hamarosan (1885-ben) megépítette első automobilját, egy háromkerekű járművet, amely elektromos gyújtással és kétütemű motorral rendelkezett.
Benz a 16 km/h sebességgel haladó autóra 1886 januárjában birodalmi szabadalmi jogot jelentett be, majd még abban az évben a négyütemű változatot is elkészítette.


Daimlerrel ellentétben, aki ekkor még mindig csak motorokat gyártott, az ő cége már kész automobilokat, vagyis övé a világ első autógyára. 1886-93 közt 69 gép készült el. Az üzlet nehezen haladt, de a századfordulóra beindult a tömeggyártás. 1912-ben vonult nyugállományba, cége 1926-ban fuzionált a konkurens Daimler Motor Társasággal.
Így még életében megszületett a Daimler-Benz Részvénytársaság, hisz ő 1929. április 4-n hunyt el ladenburgi otthonában.

Nincsenek megjegyzések: