2008. november 13., csütörtök

190 éve történt - megszületett Magyar László

Magyar László afrikakutató1818. november 13-án született Szombathelyen

Tengerész pályafutás

A szerencsétlen sorsú nagy magyar utazó, Magyar Imre gazdatisztnek és Horváth Anna fiatal cselédlánynak házasságon kívül született gyermeke volt. Bár apja még gyerekkorában adoptálta, mégis a kor szellemének megfelelően kénytelen volt diákévei alatt a törvénytelen gyerek megalázó sorsát elviselni. A fiumei tengerésziskola elvégzése után, oda szegődött ahol jobban fizettek, és ahol úgy gondolta, hogy a leggyorsabban ível felfelé a pályája. Osztrák postahajón szolgált, de csakhamar csempészhajóra szegődött ahol nagyszerűen keresett. A tisztességtelen úton szerzett pénzt elsősorban arra használta, hogy magát a hajózási tudományban tovább képezze.
Világcsavargása közben (India, Szumátra, Jáva, Madagaszkár, Dél-Afrika) a La Plata hadiflottához szegődött hadnagyi rangban. Zsoldosságát azonban rosszul választotta meg, mert az Uruguay elleni harcban a La Plata flotta alulmaradt. Magyar László is fogságba esett. Még az életét is csak szerencsével mentette. Egy évig hányódott munka nélkül.

Közben expedíciót akart szervezni az Andokba, de 1846-ban hiába kért segítséget a Magyar Tudós Társaságtól (a Magyar Tudományos Akadémia ősétől), támogatás hiányában fel kellett adnia tervét.

Nincsenek megjegyzések: