2008. november 22., szombat

45 éve történt - lelőtték JFK-t

1963 – Merénylet John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke ellen Dallasban (Texas). A hivatalos verzió szerint Lee Harvey Oswald lőtte le.

Országos körútja során John Fitzgerald Kennedy amerikai elnökre ezen a napon a texasi Dallasban puskalövést adtak le. Harminc perccel a lövések után a 46 éves elnök a Parkland Memorial Hospitalban belehalt súlyos sérüléseibe anélkül hogy visszanyerte volna öntudatát.
Az ugyancsak megsebesülő John Conally texasi kormányzó életét sikerült megmenteni. A hivata­los magyarázat szerint az elkövető Lee Harvey Oswald volt, akinek részben szovjet, részben kubai kapcsolatai, ismert céllövő képessége, kissé zavart elméje magyarázatot látszottak adni tettére.
A kormányzat által létrehozott vizsgálóbizottság, s az annak vezetőjéről, a korábbi kaliforniai kormányzóról, majd legfelső bíróról, Earl Warrenről elnevezett jelentés is megmaradt a "ma­gányos gyilkos" teóriája mellett. Ugyanakkor az ügy máig felderítetlen részle­tei kapcsán összeesküvés-elméletek százai keletkeztek.Az ügyet tovább kuszálta, hogy Jack Leon Rubinstein, étterem- és sztriptízbár-tulajdonos, akit általában csak Jack Ruby néven ismertek, közvetlen közelről lelőtte a merénylőt, Oswaldot, amikor a rendőrségről egy börtönbe szállították át. Indítékul Ruby azt hozta fel, hogy meg akarta kímélni Kennedy özvegyét egy Oswald elleni pertől.Kennedy halála után hamar felépült a mártír elnök mítosza, amelyet csak fokozott a testvére, Robert ellen elköve­tett gyilkosság (1968).
Az elnök özvegye utóbb Onassis görög olajmágnás fele­sége lett.

Nincsenek megjegyzések: