2008. november 12., szerda

57 éve hunyt el Gombaszögi Ella

Budapesten született és három színésznő nővére - Margit, Frida és Irén - példájára ő is a Színművészeti Akadémiára iratkozik be.
(Volt állítólag ötödik Gombaszögi is, de a színháztörténet számára kiléte ismeretlen maradt.) Egy év után már a Vígszínház szerződteti, ahol hamarosan kitűnik humorával és komikai készségével. 1924-től 1928-ig a Magyar Színház, utána a Belvárosi Színház tagja, majd csak szerepekre szerződik különböző budapesti színházakhoz. 1949-től a Madách Színházban játszik, de többször vendégszerepel a Nemzeti Színházban is. A harmincas évektől szinte majd minden magyar filmvígjátékban játszik, többnyire Kabos Gyula partnereként.



Kezdetben jellemszerepeket alakít a színpadon, de egyénisége és megjelenése, eszköztelen, mély jellemábrázoló készsége elsősorban a komikai szerepekben érvényesül kitűnően. Komika csak nagy ritkán születik - mint mondják -, erre a szerepkörre többnyire csak "átváltanak" a színésznők. A komikum az emberi torzság tükre. A torzsággal úgy látszik, férfifeladat birkózni. Bölcsesség kell hozzá és fölény. Ám Gombaszögi Ella született komika, és Vaszary Piroskával ketten ők teremtik meg az 1930-as évek "komika ideálját". Elluska ezt a típust számos filmben is eljátssza.
Alakít sok-sok fiatalka-vénkisasszonyt, és gyakran éppen nevetséges újgazdag parvenüket.A krónikás zavarban van. Harminc egynéhány év száznál több szerepét nem lehet históriai hitelességgel rögzíteni, főképp ötven évvel a főszereplő halála után. Legfeljebb egyikét-másikát lehet érinteni. Elégedjünk meg azzal, hogy feltűnően értékes, országos sikerű alakításai mellé tűzzük le az emlékezés hódoló zászlóját.

Nincsenek megjegyzések: