2009. november 17., kedd

778 éve ezen a napon halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet

Árpád-házi Szent Erzsébet (német nyelvterületen gyakorta Thüringiai Szent Erzsébet) (Sárospatak, 1207. július 7. – Marburg, 1231. november 17.) II. András magyar király és merániai Gertrúd lánya.
Erzsébet, II. András király leánya 1207-ben született. (A történeti hagyomány a helyszín vonatkozásában megoszlik , a pozsonyi várban született. Négyéves korában a türingiai őrgróf fiának jegyeseként került az Eisenach melletti Wartburg várába. A házasságot tíz év múlva, 1221-ben kötötték meg.
Erzsébet kora vallásos mozgalmainak hatása alá került, nem kis részben gyóntatója, Marburgi Konrád ferences barát jóvoltából. Idejének és anyagi eszközeinek javát a szegények és a betegek gondozásának szentelte.

Liezen-Mayer Sándor: Erzsébet szentté avatása 1235-ben (vázlat)


Férje halála (1227) után eltávozott a wartburgi udvarból, s végül Marburgban telepedett le. Teljes szegénységben és szigorú önsanyargatásban élve folytatta karitatív tevékenységét. Kórházat alapított a szegények számára, szétosztotta köztük jövedelmét.
Így élt egészen 1231-ben bekövetkezett haláláig. Már életében a szentség hírében állott, s hivatalos szentté avatása sem sokat váratott magára. A Német Lovagrend patrónájának választotta, de a ferences rend is gondosan ápolta kultuszát. Magyar nyelvű életírása már a középkor végén elkészült.

Erzsébet és a rózsák

Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Ennek eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, mikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat.

Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában - eszerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Más történetekben Erzsébet az apjával (3 évesen) vagy férjével találkozik.

Nincsenek megjegyzések: