2009. december 22., kedd

151 éve született Puccini


Giacomo Puccini (Lucca, 1858. december 22. – Brüsszel, 1924. november 29.) a XX. század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzője volt.

Műveiben főként az emberi érzésekre összpontosított: kis örömök, mindennapi kis események, nagy szenvedélyek és érzelmek jelennek meg, többnyire egzotikus környezetbe ágyazva. Hősei hétköznapi emberek. A Bohémélet tüdőbajos Mimije, az elhagyott Pillangókisasszony, az öngyilkos Tosca mind a szerelem áldozatai, akik végül az életükkel fizetnek.


Puccini operái többnyire tragikus hangulatúak, az egyik kivétel a Turandot, amely több tragikus fordulat után boldog véget ér.


Puccini művészi alázatának bizonyságául álljanak itt alábbi sorai:
Amit az üres kottasorra írok, vagy zongorámon fantáziálok, annyiszor különbözik attól a meghatározhatatlan valamitől, ami a szívemben és a fantáziámban dalol. Amit írtam, többé vagy kevésbé, de mindig csak úgy hasonlított ahhoz, mint fordítás az eredetihez. Mintha a szépség egy kristálytiszta üvegen át tárulna elém, amely azonban már az első lélegzetvételre befátyolosodik, és az abszolút szépség elmosódik.

Mily hideg e kis kéz – Bohémélet


Nincsenek megjegyzések: