2008. november 25., kedd

87 éve született Pilinszky János

1921. november 25-én született Budapesten Pilinszky János, Kossuth-, Baumgarten- és József Attila-díjas költő, a XX. század egyik legjelentősebb, vallásos érzelmű magyar költője.
Értelmiségi család gyermeke volt.

1944 novemberében behívták katonának. 1945 februárjában került a németországi Harbach faluba, ahol – itt és más lágerekben betegeskedve – megláthatta a koncentrációs táborok szörnyű világát, ami meghatározta egész életét és a költészetét. 1945 őszén térhetett vissza szülővárosába.

1955. október 12-én feleségül vette Márkus Anna színésznőt, de néhány hónap múlva el is váltak. (Anna az 56-os forradalom után Párizsba emigrált, ahol újból férjhez ment, de Pilinszkyvel mindvégig jó barátságban maradtak.) 1956-ban rövid ideig a Magvető Kiadó lektora. 1957-től az Új Ember katolikus hetilap belső munkatársa volt. Nagyrészt itt jelentek meg tárcái, vallásos és bölcseleti elmélkedései, művészeti kritikái.





A hatvanas évek elejétől többször utazott Nyugat-Európába, főleg Párizsban töltött hosszabb időt, sőt még az USA-ba is eljutott. Nővérének 1975-ös öngyilkossága is talán hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem írt több verset. A hetvenes évek végén ismerkedett meg Jutta Scherrer német vallástörténésszel. Szerelmük idejére esett utolsó költői korszaka. 1971-ben József Attila-díjjal, 1980-ban pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. 1978-ban ismerkedett meg Párizsban Ingrid Ficheaux-vel, akivel 1980 júniusában házasságot kötött.
Második szívinfartusának következtében hunyt el hatvanéves korában. A halál váratlanul érte, tele volt tervekkel.
Június 4-én hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

(Forrás: wikipedia)

Nincsenek megjegyzések: