2008. november 1., szombat

Az a kritikus hat fok

Egy dokumentumfilm a National Geographic adón

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az üvegházgáz-kibocsátás folyamatos növekedésével a következő száz évben akár 6 fokkal is nőhet a globális átlaghőmérséklet, ami gyökeresen átalakíthatja világunkat.

A globális felmelegedés nem pusztán az átlaghőmérséklet lassú növekedését jelenti. Teljesen átszabja a Föld nagy rendszereinek a működését, minek következtében míg az egyik helyen szárazság üti fel a fejét, a másikon özönvízszerű esőzések és áradások teszik lehetetlenné az életet; sőt olyan helyek is lesznek, ahol ezek a csapások felváltva jelentkeznek majd."( Mark Lynas természetvédő )
Ha üvegházgáz-kibocsátásunkat az egyik napról a másikra nullára csökkentenénk, a korábban a légkörbe juttatott káros összetevők ebben az esetben is további 0,5-1 Celsius fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést okoznának.

De mi történne, ha a melegedés kétfokos lenne?
Mark Lynas szerint a felmelegedés ezen a ponton túl elszabadult vonathoz válna hasonlatossá. Grönland jégtakarója, valamint néhány alacsonyabb fekvésű sziget sorsa megpecsételődne.

Háromfokos melegedés esetén az Északi-sarkvidék egész nyárra jégmentéssé válna, az amazóniai esőerdő elkezdene kiszáradni, és szélsőséges időjárási események jellemeznék a mindennapjainkat.

A hatfokos hőmérséklet-emelkedéssel számoló ún. "ítéletnapi" forgatókönyv élővilágától megfosztott tengereket, terjeszkedő sivatagokat és minden korábbinál gyakoribb természeti katasztrófákat prognosztizál.

Csak az Amerikában elfogyasztott sajtburgerek előállításakor keletkező több tonna széndioxid mennyisége több, mint amennyit az összes városi terepjáró kibocsát Usa-szerte... És ez csak a sajtburger...
0,8/ foknál tartunk jelenleg, már érezhetjük. Ha nem csökkenti az emberiség évi 7 milliárd tonnával a széndioxid kibocsátást, akkor mindenképp felmelegszik a légkör (persze nem 1-2 éven belül).
Amellett, hogy eltűnnek a gleccserek még kiszárad a Gangesz is, akkor Indiának nehéz lesz... Nagyon nehéz.
Így is évről évre 'menekül' a gleccser a hegyre, régen még 5-6 méter hó is esett egy éjszaka ott a hegyekben, most évente 50-60cm... A folyamat már halad.

- 3 fok/ a határérték, ezt a szintet elérve már nehezebb lesz cselekedni, mert az beindítja/elősegíti a rohamosabb melegedést. Csökkenteni márpedig nehéz, mert ha fele annyit ennének az autók (USA), mint amennyit most fogyasztanak, akkor is csak 2,5-3 milliárd tonnával lenne kevesebb a levegőbe jutó széndioxid.
- 4 foknál/ Észak-Kanada virágzó mezőgazdasági terület lesz, Skandináv területen létrejön egy új St Tropez, elsüllyed Velence, Egyiptom, és még egyéb nagyvárosok.
- 5 foknál/ már annyi jég olvadna el, hogy a víz elöntené Los Angeles-t, Kairót, Limát, Bombay-t. Mai számok szerint 100 millió ember válna menekültté, kevés lenne a víz, a társadalmi rendszerek valószínűleg öszeomlanának, mint legutóbb azt láthattuk New Orleans esetében is a Katrina okozta károk idején.
- 6 foknál/ a helyzet tarthatatlan lenne... A víz pusztít és nyomorba dönt, terjeszti a halálos járványokat... Sok helyen kezelhetetlen káosz.

Konklúzió:
Ha kicsit jobban odafigyelne mindenki, ha kikapcsolnák a tévét (a készenléti fényt is), ha használnák azokat a szelektív kukákat (már ahol van) és jobban odafigyelnénk a környezetünkre, talán még nem késő menteni a menthetőt.

A globális felmelegedés következményei :
1.Több százmillió allergiás beteg
2. Fajok vándorolása
3. Gazdagabb növénytakaró az Északi-sarkvidéken
4. Eltűnnek az Arktisz tavai
5. Gyorsulnak a műholdak
6. Gyakoribbak a földcsuszamlások
7. Szaporodnak az erdőtüzek
8. Felgyorsult a hegységek növekedése
9. Megváltozik egyes fajok programozott viselkedése
10. Műemlékeink pusztulása

forrás: http://nol.hu/archivum/archiv-478896

Nincsenek megjegyzések: