2008. november 16., vasárnap

Gyümölcslikőrök karácsonyra

Narancslikőr

Vegyünk egy másfél literes üveget.
Szórjunk bele három púpozott evőkanálnyi kandírozott narancshéjat, erre jöhet négy nagy narancs egész vékonyan, fehér rész nélkül levágott narancsszín, illatos héja, és három narancs kifacsart, friss leve. Négy-öt fahéjrúd, két összevágott vaníliarúd és öt-hat szem szegfűszeg illatosítja tovább az alapot. Pár szem kandírozott gyömbért is szórtunk bele. Fél liter mézet csorgattunk a tetejére.
Bő egy deci rum került bele, hogy ellensúlyozza a narancslé könnyű, alkoholmentes gyümölcsösségét. Végtére is likőrt, vagyis alkoholos italt készítünk :) Az üveget pedig ezek után színültig töltöttük konyakkal. Karácsonyig elálldogál a kamrában, és szép, fényes, világos narancsszínt kap. Talán ez a legszebb likőr mind közül. Most pedig következzék a

Szederlikőr

A szederlikőrhöz feketeszederrel töltjük fel a másfél literes üveg egyharmadát. Fél marék kandírozott gyömbér, két-három fahéjrúd, kevés - mondjuk egy rúd - vanília, három-négy szegfűszeg ízesíti. Szintén fél üveg, azaz fél liter méz kerüljön hozzá. Az üveg maradékát pedig feltöltjük jóféle konyakkal.
Amikor összeállítjuk a likőrt: ne lepődjünk meg, egyelőre világos, sárgás, narancsos színű. Karácsonyra azonban mély pirossá válik, enyhén aranyos-narancsos fénnyel. Lehet, hogy mégis ez a legszebb likőr :) Ha csak nem az

Áfonyalikőr

Meglepetésszerűen áfonya kell hozzá. Mint titkos alapanyag :) Az üveg egyharmadát töltjük meg vele. Szerintem egyébként súlyra úgy harminc-negyven deka lehet. Erre egy lime lereszelt héja és kifacsart leve kerül, majd sok-sok vaníliarúd, akár négy-öt is. Felvagdosva, kicsit megkapargatva, természetesen. Öt-hat szegfűszeg, és két fahéjrúd menjen mellé.
Ennek az édesítéséhez nem használtunk mézet, hogy ne legyen túl narancsos a tiszta, bíbor árnyalata, úgyhogy jö öntésnyi, talán húsz-huszonöt dekányi kristálycukrot szórtunk a tetejére. Az üveget pedig tiszta, ízesítetlen vodkával öntöttük fel.

Nos, a három gyönyörű, élénk színű üveg most három hónapos szabadságra távozik a kamra hátsó polcaira. Decemberben pedig leszűrve fogynak ragyogni az illatos, csillogó, finom karácsonyi likőrök. Íme a színsorunk:


forrás: eleuszisz.blog.hu

Nincsenek megjegyzések: