2008. november 27., csütörtök

Készülődés az AdventreA téli napforduló ideje a hagyomány szerint az advent kezdete, mely Szent András napjától (november 30.) karácsonyig (december 25.) tart. A december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik.
A latin eredetű advent szó jelentése: eljövetel, megérkezés. Ez az időszak a karácsonyra, Jézus születésének ünnepére való lelki felkészülés időszaka.
Eredetileg az adventi ünnep 40 napig tartott, majd a Gergely pápa-féle naptárreform 4. hétre rövidítette le.Ádvent, Adventus Domini = az Úr eljövetele, röviden: Úrjövet.
Ádvent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka.

Melyek az Ádvent sajátos gyakorlatai?

1. Csönd, elmélkedés, imádság. Foglalkozzunk többet Isten dolgaival. Ismerjük meg jobban azt, akit várunk. Legyünk többet csöndben, magunkban. Kerüljük most a hangos helyeket, izgalmakat, szórakozásokat. Járjunk Mária lelki iskolájába: figyeljük őt, imádkozzunk hozzá. Vegyünk részt a Roráte (ádventi hajnali) miséken.

2. Készülés Karácsonyra. Készüljünk elő családunk karácsonyi liturgiájára. Ajándékainkat a helyes lelkület és szeretet készítse elő és hitelesítse: gondos, személynek szóló kiválasztás, és nem üzleti szellem.

3. Bűnbánat. A közelgő Karácsony várakozásában szorgosan tisztítsuk ki lelkünket minden rossz gondolattól.

Nincsenek megjegyzések: