2008. november 14., péntek

Lencóis Maranhenses

A Lencóis Maranhenses tulajdonképpen egy szürreális, ugyanakkor gyönyörű partmenti sivatag, ahol vakítóan fehér homokdűnék ezrei sorakoznak egymás mellett, köztük pedig az esővíz által feltöltött tavak alkotnak édesvizű lagúnát. A fantasztikus sivatag csupán három órányira van, a nem túl izgalmas Sao Luistól és mindenképpen a régió legfőbb attrakciójának számít - írja a The Guardian utazási rovata.


A nemzeti park szépségére más is felfigyelt, így aligha véletlen, hogy a Lencóis felkerült a világ legújabb hét természeti csodájáról döntő szavazás jelöltjeinek listájára. A helyiek öröme azonban nem tartott sokáig, ugyanis a nemzeti park rövidesen el is tűnt a jelölteket bemutató honlapról, s helyét a Rio de Janeiróban található Cukorsüveg-hegy foglalta el. Az ok egyszerű: a helyi kormányzat nem volt hajlandó kifizetni a jelöltállítás regisztrációs díját, 320 reált, azaz mintegy 199 dollárt. Egy nap átlagosan 50-60 turista keresi fel a 270 négyzetkilométernyi kiterjedésű Lencóis sivatagot, s aki erre jár, biztosan talál magának egy olyan homokdombot és az aljában lévő tavat, ahol rajta kívül senki sincs.

Úszhat egyet a hűs vízben és közben gyönyörködhet a kristálytiszta égboltban, s közel-távol nincs egyetlen turistabusz, vagy bóvliárus sem. Ha mégis lehetne rá szavazni, talán örökre eltűnne a hely szépsége.

[origo]

Nincsenek megjegyzések: