2008. november 23., vasárnap

A világ legmagasabb építménye Dubaiban a Burj

Az építészet újabb csodája készül Dubaiban

700 méter feletti hihetetlen magasság, kilátó a 123. emeleten, 900 millió dolláros építési költség - a világ legmagasabb építménye Dubaiban lesz.


/Magánvélemény: számomra ez egy nagyon is riasztó világ/

Egyelőre csak az 50 méteres mélységig a talajba hatoló, virág formájú betonalap mutatja, hogy folyik az építkezés, de ha elkészül, a 123. emeletről - vagy esetleg feljebbről? - bámulatos panoráma nyílik Dubai városra.A teljes magassági adatot egyelőre titokban tartják a fejlesztők, ezzel majd később szeretnék meghökkenteni a versenytársakat. Annyit azonban tudni lehet, hogy a Burj Dubai sokkal magasabb lesz, mint a Tajvanban, Chicago-ban vagy bárhol a világon található felhőkarcolók bármelyike.

Az egyre magasabbra törekvés "hóbortjának" szele leginkább az olyan iparosodó ázsiai országokat érte el, mint Tajvan, Hong Kong és Kína, amelyek a világ 10 legmagasabb épülete közül 7-tel dicsekedhetnek. A jelenlegi csúcspont a 101 emeletes tajvani Taipei 101 épülete, habár a torontoi CN Tower közel 50 méterrel magasabb - hatalmas antennájának köszönhetően.
A perzsa-öbölbeli Dubai már megalapozta hírnevét néhány mérnöki vakmerőséggel, mint amilyen például a mesterséges szigetek sora az üdülni vágyóknak, de a jelenlegi Burj (ami arabul tornyot jelent) építése az egyik legextrémebb megaprojekt.

Az épületet úgy tervezték, hogy a közepébe elhelyezett betonmag révén ellenálljon a természeti katasztrófáknak és az ember által okozott olyan jellegű támadásoknak, mint például a World Trade Center-t ledöntő repülőgép-becsapódás. "A beton sokkal jobban bírja az ütéseket, mint az acél, és sokkal hatásosabb tűz ellen is."A magassági adathoz hasonlóan egyelőre az emeletek pontos száma sem ismert, de egy helyszíni makett szerint a 189. emeletig biztosan járni fog a lift. Nagy szél esetén a torony kilengése 3 méter körül várható, ezt figyelembe kell venni az összesen 50 liftet mozgató ultrahosszú kábelek megfelelő tervezésénél.

Az épület alsó 37 emeletét egy szálloda foglalja majd el. A 45. és a 108. szint között magán-apartmanok lesznek, valamennyi értékesítése megtörtént már, mindössze 8 óra alatt elkeltek!
A többi emelet nagy részében irodákat rendeznek be, kivéve kettőt: a 123. és 124. szinten nagyméretű csarnok, ill. kilátó lesz, a bátrak számára kültéri terasszal. Az épület legfelső egysége, a csúcsa távközlési célokat is szolgál.A torony átadására a tervek alapján 2008-ban kerül sor. Építésének költségét 900 millió dollárra becsülik (közel 180 milliárd forint).

Szerkezetük legfelső pontját figyelembe véve jelenleg így fest a világ legmagasabb épületeinek 10-es listája
(a SkyscraperPage.com alapján):

1. Taipei 101 - Tajpej, Tajvan, 509 m
2. Petronas Towers - 1-es torony - Kuala Lumpur, Malajzia, 452 m
3. Petronas Towers - 2-es torony - Kuala Lumpur, Malajzia, 452 m
4. Sears Tower - Chicago, USA, 442 m
5. Jin Mao Tower - Shanghai, Kína, 421 m
6. Two International Finance Center - Hong Kong, Kína, 415 m
7. CITIC Plaza - Guangzhou, Kína, 391 m
8. Shun Hing Square - Shenzehn, Kína, 384 m
9. Empire State Building - New York City, USA, 381 m
10. Central Plaza - Hong Kong, Kína, 374 m

Tévéadók, antennák, egyéb jellegű építmények nem szerepelnek a listában.
(Forrás: CNN)

Nincsenek megjegyzések: