2008. december 21., vasárnap

187 éve született Borsos József



Borsos József (Veszprém, 1821. december 21. – Budapest, 1883. augusztus 19.) festőművész, Borsos Márton ügyvéd, lapszerkesztő, lapkiadó fia.

Életpályája
1837-től Pesten Schoefft József tanítványa volt, majd 1840-ben Leopold Kupelwieser osztályában a bécsi képzőművészeti akadémia halgatója lett.
Az elégedetlen festő
1843-ban Ferdinand Georg Waldmüller magániskolájába iratkozott át. Bécsben élt, de a pesti közönség körében is népszerű volt.
A nemzetőr

Az udvar és a bécsi arisztokrácia kedvelt és keresett fetője volt, de tőzsdespekulációk következtében elvesztette így szerzett vagyonát, ezért 1861-ben Pestre költözött. A festészettel felhagyott és Doctor Albert festőművésszel társulva fényképészeti műtermet nyitott. Újra jelentős vagyonra tett szert, de végül a fényképészettel is felhagyott. Kibérelte a budai Szép Juhászné vendéglőt, melyet élete végéig vezetett.

Galambposta

Művészi pályája
Korán magára vonta a figyelmet, elsősorban arcképeivel és biedermeier stílusú, ma már esetenként édeskésnek ható életképeivel.
Almásy grófnő
Arcképei iránt a fényképezés terjedésével csökkent az érdeklődés. Számos képe van műgyűjtők, illetve a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában.
Becsüljük meg és terjesszük a magyar kultúra értékeit!

Nincsenek megjegyzések: