2009. december 8., kedd

220 éve született Hild József

Hild József (Pest, 1789. december 8. – Pest, 1867. március 6.) magyar építész.



A hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakja

Hild klasszicista stílusban fogant építőtevékenysége nagy mértékben hozzájárult a 19. század első felének magyarországi, s főként budapesti arculatának kialakításához.
Élete utolsó évtizedében a romantikus historizmus felé fordult ugyan, de életművének meghatározó darabjai a klasszicista stílusban felépült egyházi épületek: az esztergomi bazilika, az egri székesegyház, ceglédi református templom és a kunhegyesi református templom ("Alföld katedrálisa").

a kunhegyesi református templom

Esztergomi Bazilika


Az ő tervei szerint kezdték el építeni a budapesti Szent István-bazilikát is, a terveket utóbb azonban Ybl Miklós átrajzolta. Ő tervezte 1856-ban a Deák téri evangélikus templom főhomlokzatát.

Deák téri evangélikus templom

Az általa tervezett jelentős középületek közé tartozott az időközben lebontott, Roosevelt téri Lloyd-palota, de Budapesten lépten-nyomon találkozhatni a magánmegbízásokból felépült Hild-bérházakkal. Ilyenek a Belvárosban a Gross- (József nádor tér 1.), a Károlyi–Trattner- (Petőfi Sándor utca 3.), a Derra- és a Marczibányi-ház (mindkettő az Október 6. utcában), illetve hűvösvölgyi villái (Csendilla, Hild-villa).
A Kálvin téri templom oszlopos timpanonnal zárt előcsarnokát az 1838-as pesti árvíz helyreállítását követően, az oldalkarzatokat pedig 1854 és 1855 között, Hild József tervei alapján építették fel az angol születésű Zichy Emmanuel Strachan Sarolta grófnő adományból.

Esztergomi Takarékpénztár épülete

Esztergomban az ő tervei alapján épült a Takarékpénztár épülete, a Bibliotheka, és az ő tervei szerint fejezték be a papnevelő intézet épületét is.

Nincsenek megjegyzések: