2008. december 7., vasárnap

67 éve Japán megtámadta Pearl Harbort

A II. világháború már javában tartott, mikor az USA még Japánnal tárgyalt Kína ügyében. Noha érződött, hogy nem születhet megegyezés, a tárgyalások hivatalosan még folytak, amikor december 7-én a japánok csapást mértek a Pearl Harbour-i kikötőben állomásozó csendes-óceáni amerikai flottára. Némileg ezzel magyarázható, hogy az amerikaiak rosszul értelmezték a felderítés jelentését és nem riasztottak.


A csata következtében elsüllyedt öt amerikai csatahajó (az egyik csak felborult, s később süllyedt el) s velük 188 repülőgép, megrongálódott három csatahajó, három cirkáló és négy romboló. Ennek következtében összesen kb. 2400 amerikai halt meg, s mintegy 1200 megsebesült. A japánok vesztesége alig haladta meg a 100 főt, pontosan 29 repülőgép és 4 tengeralattjáró személyzete.
Ugyanakkor a flotta főereje, a repülőgép-hordozók nem voltak a kikötőben, az USA nem szenvedett potólhatatlan veszteséget. Sokkal nagyobb gond volt, hogy - a japánokkal ellentétben - nem készültek fel a háborúra.


Másnap az USA hadat üzent Japánnak, s ezzel belépett a második világháborúba. Amerika hadbalépése - miként 1916-ban - most is döntő befolyással volt a világháború kimenetelére.

Nincsenek megjegyzések: