2008. december 30., kedd

99 éve – A Nyolcak első kiállításának megnyitója.

A Nyolcak (1909-1912) a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport a 20. század elején. Tevékenységük ékes bizonyítéka, hogy a századelő magyar művészete az európai művészetbe integrálódott.


Tihanyi: Tristan Tzara

Tagjai
Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos festők. Vendégképpen csatlakozott hozzájuk két szobrász, Fémes Beck Vilmos és Vedres Márk, valamint Lesznai Anna író, grafikus és iparművész.


Fémes Beck Vilmos: Nő virággal

Czóbel, Kernstok, Márffy korábban tagjai voltak a MIÉNK-nek. A csoport 1909-ben alakult meg, első kiállításukat 1909. december 30-án nyitották meg, akkor még „Keresők” néven. 1911. áprilisi, a Nemzeti Szalonban tartott kiállításuk óta nevezték magukat Nyolcaknak. A Nyolcak művészetére a századelő avantgárd képzőművészeti irányzatai hatottak, a fauves, a posztimpresszionizmus, Paul Cézanne festészete, az expresszionizmus és a kubizmus és a szecesszió.

Czóbel: Hatvani utcarészlet

A századelőn forradalmi művészcsoportnak számítottak. Az új korszak új kifejezési formájának keresői voltak. Vezér egyénisége a csoportnak egyértelműen Kernstok Károly volt, akinek tevékenységét a festészetben Ady Endre költészetének jelentőségéhez hasonlították. Egy ideig be tudtak kapcsolódni a nemzetközi áramlatba, de tagjai hamarosan több felé tájékozódnak.


Kernstok: Üvegablakterv


1912-ben tartották utolsó kiállításukat a Nemzeti Szalonban. Hosszú szünet után 1924-ben megalakul utóduk a KÚT (Képzőművészek Új Társasága) művészcsoport.

Nincsenek megjegyzések: