2010. január 27., szerda

109 éve halt meg Verdi

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (1813. október 10. – 1901. január 27.) a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt, az operának (Mozart és Wagner mellett) kimagasló egyénisége.



Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte, néhány operarészlete igazi slágerré vált, mint például a La donna è mobile (Az asszony ingatag) a Rigolettóból. A francia és német befolyásokat követve áttörte korának bel canto kliséit, és a zenedráma szolgálatába állította az éneket, kritikusai emiatt gyakran nyersnek, csiszolatlannak minősítették zenéjét.

Mesterműveket alkotott mint fiatalember, mint érett komponista és mint idős zseni, melyeket a mai napig a világ összes operaházában előadnak.



az idős mester

Verdi a 19. század egyik legnagyobb, talán a legnagyobb befolyású és legnépszerűbb zeneszerzője. Operáit napjainkban is játszák a világ minden operaházában, áriái külön-külön nagy sikereket arattak és aratnak napjainkban is olyan neves előadóművészek által, mint Maria Callas, Renata Tebaldi, Placido Domingo vagy Luciano Pavarotti.


Noha A trubadúr, Otello, Traviata soha sem kerültek le az operák repertoárjából, az 1920-as évek után elindult a Verdi-művek újrafelfedezése, az elfeledettnek tartott operák színpadra állítása. Verdi műveinek növekvő megbecsülését jelezte egy mérföldkő jelentőségű esemény, a parmai Istituto di Studi Verdiani 1960-as megnyitása, majd 1975-ben testvérintézetének a New York-i Institute for Verdi Studies megnyitása.

Verdi: Nabucco

Nincsenek megjegyzések: