2009. január 20., kedd

167 éve született Konkoly Thege Miklós

Konkoly Thege Miklós (Pest, 1842. január 20. – Budapest, 1916. február 17.) csillagász, meteorológus, az MTA tagja, országgyűlési képviselő.



Gazdag felvidéki földbirtokos család egyetlen fiú gyermeke volt, aki 16 évesen a pesti egyetemen először jogot, majd érdeklődésének megfelelően fizikát tanult olyan mesterektől, mint Jedlik Ányos. Tanulmányait Berlinben folytatta, ahol megismerkedett a csillagászattal is.
1871-ben ógyallai birtokán csillagvizsgálót építtetett, amelyet az évek során nemzetközi hírű obszervatóriummá bővített.

Leginkább a meteorok és üstökösök kutatása során ért el jelentősebb eredményeket, de foglalkozott bolygók észlelésével és spektroszkópiás (színképelemzéses) vizsgálatokkal is. A csillagászat műszaki oldala sem hagyta hidegen, több távcsövet is tervezett illetve készített.
1890-től 1911-ig társadalmi munkában látta el a Meteorológiai és Földmágnességi Intézet igazgatói posztját. Ebbéli pozíciójában szervezte meg az egész országban az időjárás-előrejelzés távirati terjesztését.


Sokoldalúságát mutatta, hogy foglalkozott még közlekedéstervezéssel, hajótervezéssel, fényképészettel, sőt zenével (több saját zeneműve ismert) is.
Konkoly Thege Tata város országgyűlési képviselőjeként (1896-1906 között) elsősorban a csillagászat és a közlekedés ügyéért lobbizott.
1899-ben ógyallai birtokát és az obszervatóriumot a magyar államnak adományozta. A Magyar Tudományos Akadémia 1876-tól levelező, majd 1882-től tiszteletbeli tagjai közé választotta.

Nincsenek megjegyzések: