2009. január 18., vasárnap

231 éve Cook kapitány felfedezi a mai Hawaiit

1778. január 18.
Cook kapitány felfedezi a Szendvics Szigeteket, mai nevén Hawaiit


A felfedező, kinek Hawaii is sokat köszönhet, 1728. okt. 27-én született Martonban (Yorkshire). Az a földbirtokos, akinél édesapja dolgozott, korán felismerte a fiú képességeit, ezért nem volt rest saját költségén 12 éves koráig taníttatni a jóeszű Cook-ot...

Majd eljött a válás ideje, mikor ugyanis az egyre cseperedő legényke 1746-ban, 18 éves korában hajóinasnak szegődött el, s ami meghatározóvá tette életét. Egy 300-400 tonnás, lassú szénszállító bárkán kapott munkát, s ezzel kezdetét vette kalandos utazásainak sora. Bejárta az angol, holland, norvég és balti-tengeri kikötőket, s ez utak során nagy tapasztalatra is szert tett. Rátermettsége kitűnő volt, ezért 1755-ben még kapitányi rangot is felajánlottak neki, ő azonban a brit hadiflotta (Royal Navy) mellett döntött.


Pontos hidrográfiai térképei rendkívüli segítséget nyújtottak a brit partraszálló csapatoknak Francia-Kanada fővárosának bevételében, 1759-ben. Felderítette az új-foundlandi vizek és a Labrador-tenger hajózási feltételeit, 1765-ben pedig a Jamaica környéki vizeket és a Hondurasi-öböl vizeit mérte fel. Tanulmányozta az 1766-os teljes napfogyatkozást a Royal Society (Brit Tudományos Akadémia) számára.

Felfedező útjai:

Az 1768. július 30. - 1771. július 12. között történt felfedezőutakat az Akadémiával és a haditengerészettel együttműködve tette Tahitira, a Vénusz átvonulásának megfigyelésére küldött expedícióval.
A 84 hajózó mellett a bárkán csillagászok, botanikusok, rajzolóművészek tudományos csoportja vett részt, s a kutatók 1769. jún. 3-án sikeresen el is végezték a megfigyeléseket. Ezután Cook meglepő pontossággal feltérképezte Új-Zéland kettős szigetét, majd Ausztrália közel 2000 kilométeres keleti partvonalát, beleértve az általa elnevezett York-fokot, majd a Torres-szoroson keresztül kijutott a nyílt (Arafura) tengerre.

A tisztaságot, a szellőzést megkövetelve, az étrendbe rendszeresen iktatott savanyúkáposztát, gyümölcsleveket, s ezáltal sikerült megelőznie a hajózókat megtizedelő betegségeket.

1772. július 13. - 1775. július 29.

A történelem során első ízben Cook hajózta körül az Antarktiszt a Resolutionnal (Elhatározás), véglegesen megcáfolván a képzeletbeli Déli-Földrész (Terra Australis) legendáját. Felfedezte Niue szigetét, pontosította a már ismert szigetrészeket, újakat fedezett fel melléjük, elnevezte az Új-Hebridák szigetcsoportját (1774. aug. 31.). Az Atlanti-óceán déli részén felmérte és elnevezte a Déli-Georgia és a Déli-Sandwich szigeteket. Kísérőhajója azAdventure (Kockázat) azonban több gondot, mint előnyt jelentett. Hazatérte után (végre) kapitánnyá léptették elő, a Geographical Society pedig tagjává választotta.


1776. július 14. - 1779. február 14.

20 000 fontos jutalom ellenében az utazás célja Szibéria vagy Alaszka volt, a Kanada arktikus partjainál lévő jégmentes átjáró felfedezése.
1778. jan. 18-án megpillantották Oahu-nál a Hawaii-szigetek központi csoportját, melyet Cook Sandwich szigeteknek nevezett el, az Admiralitás első lordjáról.


1778 augusztusának végén az alaszkai Icy (Jeges)-foknál az összefüggő jégtakaró a hajókat visszafordulásra kényszerítette. 1779. jan. 17-én értek Hawaii Kealakekula-öblébe, a mahakiki ünnepekre, melynek során Cookot Lobo isten reinkarnációjaként tisztelték.

Néhány hét múlva Oahu felé hajóztak, de a vihar visszavetette törött vitorláival a Resolutiont, a már ismert Hawaii-öbölbe. Itt Cook egy ellopott dereglye miatt véres összetűzésbe keveredett, több társával együtt megölték, fejét levágták, testét feldarabolták.

Midőn Clarke visszaszerezte a maradványokat, katonai dísztemetéssel búcsúztak Cooktól.
Mivel Clarke a későbbiekben meghalt, mindkét hajó John Gore parancsnoksága alatt 1780. október 4-én tért vissza Angliába.

Nincsenek megjegyzések: