2009. január 25., vasárnap

85 éve rendezték meg az első téli olimpiát



Az első téli olimpiai játékok megrendezésére a francia-svájci határ közelében levő Chamonix-ban került sor. A szervezőket és a résztvevőket nagyon megrémítette az időjárás alakulása, ugyanis a verseny előtt három héttel még semmilyen hó nem esett, a hőmérséklet pedig igen enyhe volt. A játékok megnyitójára azonban megérkezett a hó és a lehűlés is. A mintegy egy héten át tartó nemzetközi versenyt ünnepélyes keretek között 1924. január 25-n nyitották meg.

Az első téli olimpián 16 nemzet 300 sportolója vett részt, köztük néhány hölgy is. A nők viszont csak a műkorcsolya versenyszámban indulhattak.Téli sportküzdelemről lévén szó, a versenyzők olyan számokban mérték össze erejüket, ügyességüket, mint a műkorcsolya, a gyorskorcsolya, a bob, a jégkorong és a síugrás.
A legsikeresebb nemzetek közé természetesen inkább az északi népek tartoztak: a finnekről és a norvégokról van szó, rajtuk kívül az alpesi osztrákok értek el jó eredményeket. A verseny alatt azonban nemcsak skandináv éremeső hullott, hanem új technikák is megjelentek. A síugrásnál például a norvég Tullin Thams elsőként ugrott felsőtestével előre dőlve, melynek segítségével 57 méteres távolságra ugrott, és az első helyen végzett. Thamsszal szemben a többiek egyenes tartással, kezükkel kapálózva repültek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak 1926-os döntésében nyilvánította hivatalosan is a chamonix-i sportrendezvényt az első téli olimpiai játékká.

Nincsenek megjegyzések: