2009. január 24., szombat

Csülkös bableves


Hozzávalók:

1 füstölt csülök
4 db répa
4 db gyökér
1 zellergumó
70 dkg tarkabab
2 fej hagyma
10 gerezd fokhagyma

bors
paprika
babérlevél
tárkony
tárkonyecet


Előző este a babot és a csülköt is beáztatom. Másnap a csülköt bebérlevéllel kuktában előfőzöm. A zöldségeket megpucolom, a répát és a gyökeret negyedbe vágom. Egy fej hagymát felkockázok és olivaolajon üvegesre párolom, majd rádobom a többi zöldséget és a csülköt. A csülök főzővizével felöntöm, ha nem elég vízzel kipótolom.
A zellergumót, egy fej hagymát egészben teszek bele. Teatojásba teszek 6 gerezd fokhagymát és tarka borsot és ezt is együtt főzöm a levessel. Sózom, borsozom és békén hagyom. Amikor az alkatrészek megpuhultak, paprikás rántást készítek és ezzel sűrítem a levest.

A legvégén jön a “finomhangolás”: tárkony, ecet, ill. ha kell még só és bors. Valamint ilyenkor szoktam belereszelni a fokhagymát, így intenzív marad az íze. Vágott petrezselyemmel megszórom. Ízlés szerint tejföllel lehet fogyasztani. Mi burgonyás pogit nyomtunk hozzá.
forrás: ízbolygó.extra

Nincsenek megjegyzések: