2009. január 14., szerda

Hamelin - medence - Sztromatolitok

A trópusi Ausztrália északnyugati partján található a tengeri füvéről és tigriscápáiról híres, igen találó nevű Shark- öböl. A hatalmas öböl egyik sarkában, a Hamelin- medencében még ennél is érdekesebb valami található, az élő sztromatolitok.


A Hamelin- medencét mintegy lezáró, tengeri fűvel borított zátony megbénítja az árapály mozgását, és így elzárt víz - a trópusi nap alatt erősen párologva- nagyon sós. A táplálkozó puhatestűek általában ellenőrzésük alatt tartják a kék- zöld algák számát, ám ezek itt hiányoznak, így az algák korlátlanul szaporodnak. Ezek, csakúgy, mint a korallok, meszet választanak ki, és így a sekély vízben kalcium-karbonát párnákat, a mélyben pedig magas oszlopokat hoznak létre.

Ezek a párnák ugyanolyan képződmények, mint a különböző kőzetekben található ősmaradványok. Koruk kétmilliárd évnél is többnek bizonyult. Apály idején a Hamelin- medence ablakot nyit azokra az időkre, amikor az itt látható, legegyszerűbb élőlények uralták a Földet. A látogatók az élő sztromatolitokat pallókon( stégeken) nézhetik meg, így nem tesznek kárt bennük.


Nincsenek megjegyzések: