2009. január 14., szerda

A hernyók elképesztő trükkje a hangyák ellen

A szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) úgymond ,,kakukktojás" a lepkék közt. Ha egy hangya rátalál egy boglárkahernyóra, azonnal elviszi a fészkébe. Ott pedig felneveli a hernyót - annak ellenére, hogy a háládatlan még a hangyaszaporulatot is megöli.



A jelenség okát a dániai Aarhusi Egyetem kutatói a Science tudományos hetilapban magyarázzák meg: a hernyók bőrének felületén ugyanazok a vegyületek találhatók, mint a hangyalárvákén. Ennek következtében a hangyák rendre örökbefogadják az ilyen hernyókat.
A hangyák persze védekezésül egyre kifinomultabb eszközöket fejlesztenek ki a betolakodók felismerésére - írja David Nash és kutatócsapata. Az élősködők viszont állandóan megpróbálják kikerülni a védelmi rendszert. Minél pontosabban másolja le egy lepkepopuláció a hangyabőr szénhidrogén-összetételét, annál nagyobb sikerrel járnak az élősködő hernyók.
A kutatók a petéit kornistárnicsra (Gentiana pneumonanthe) rakó boglárkák különböző populációit vizsgáltak Dániában. A kikelést követően a hernyókat a Myrmica rubra és a Myrmica ruginodis hangyafajok dolgozói cipelik be saját fészkükbe. Ott aztán a hangyák saját szaporulatuk kárára kosztoltatják a hernyókat.


A hangyabőr kémiai leutánzása már annyira részletes, hogy helyszínenként változik, a dán hangyapopulációk ugyanis már genetikailag is eltérnek egymástól, ahogy finomítják kémiai illatfelismerési módszereiket.
Ezt a kutatók szerint mindenképpen figyelembe kell venni a ritka boglárkalepke visszatelepítési kísérleteinél is.
A hangyaboglárka hernyójának élősködő viselkedése már régóta ismert, eddig azonban nem voltak ismertek a kémiai ,,felvértezési verseny" pontos részletei.

Nincsenek megjegyzések: