2009. február 1., vasárnap

484 éve született Giovanni Pierluigi da Palestrina

Giovanni Pierluigi da Palestrina (Palestrina, 1525. február 1. – Róma, 1594. február 2.) zeneszerző, a reneszánsz templomi zene kiemelkedő képviselője.


Giovanni Pierluigi da Palestrina.Palestrinában született, egy Róma melletti kisvárosban, amely abban az időben a Pápai Állam része volt. Nevét szülőhelyéről kölcsönözte, a család valódi neve Pierluigi volt. Palestrina másik felvett neve Gianetto volt, ezt világi szerzeményeinél használta.

Születési dátumát illetően nincsenek pontos források, mert a város összes feljegyzése megsemmisült 1577-ben, amikor az porig égett. Gyermekkorában (1537-ben) Rómába került, ahol öt évig a Santa Maria Maggiore kóristája volt. Mesterei Rubino Mallapert és Firmin Le Bel voltak.
1547-ben megnősült, felesége Lucrezia di Goriva volt, akitől három gyermeke született. Húsz éves korában a palestrinai katedrális orgonistája és karmestere lett, de 1551-ben kinevezték a Szent Péter-bazilika Gyula-kápolnájának karmesterévé.

Pártfogója III. Gyula pápa volt. 1554-ben adták ki miséinek első könyvét, amit a pápának ajánlott. Később Lassus utódaként a lateráni San Giovanni-templom, majd a Santa Maria Maggiore karmestere lett, közben pedig Ipolito d'Este kardinálisnál is zeneigazgató volt.
1560 körül írta híres Improperiáit, ami elnyerte IV. Pius pápa tetszését is. A művet ettől kezdve a mai napig minden húsvétkor elénekli a pápai kórus.


Az 1580-as római pestisnek Palestrina egész családja áldozatul esett. Egy ideig azt fontolgatta, hogy papnak áll, de nemsokára újra nősült. Egy Virginia Dormuli nevű jómódú özvegyet vett el, akinek a szőrmekereskedését ezután ő vezette.
1571-ben ismét a Gyula-kápolna karmesterévé nevezték ki, és itt működött a továbbiakban, egészen haláláig. 1594-ben halt meg Rómában, mellhártyagyulladásban.

Nincsenek megjegyzések: