2009. március 31., kedd

Meghalt Maurice Jarre

Los Angelesben vasárnap, 84 éves korában rákbetegség következtében elhunyt Maurice Jarre háromszoros Oscar-díjas filmzeneszerző, a Doktor Zsivágó és az Arábiai Lawrence nemrégiben a Berlini Filmfesztiválon életműdíjjal kitüntetett komponistája.


Maurice Jarre 1952-ben kezdett filmzenék kísérőzenéjének komponálásával foglalkozni. Az áttörést az 1962-es év hozta el számára, amikor az Arábiai Lawrence című filmeposzhoz írt zenével Oscar-díjat nyert. Pályafutása során egyébként több mint 150 filmhez komponált aláfestő muzsikát.
Később a művész további hat Oscar-jelölést is kiérdemelt (melyből további kettőt díjra is váltott), és olyan filmekhez készített zenét, mint a Ghost, a Gorillák a ködben vagy A kis szemtanú. Karrierje során a legnagyobbakkal dolgozott együtt, például David Leannel (Doktor Zsivágó, Arábiai Lawrence, Út Indiába), Alfred Hitchcockkal (Topáz) vagy Luchino Viscontival (Az istenek alkonya).


Filmzenéi mellett Jarre írt szimfonikus darabokat színházak, balettelőadások és a tévé számára is. A zeneszerző a hatvanas években az Egyesült Államokba költözött. Élete során négyszer is kötött házasságot.
Két fia született: Jean Michel Jarre szintén zeneszerző, az elektronikus zene úttörője, Kevin pedig forgatókönyvíróként dolgozik.


Nincsenek megjegyzések: