2009. március 17., kedd

Színes-tó és Zöld-tó

Az Altiplano (magas síkság) Nyugat- Bolíviától és Észak- Chilétől Dél- Peruig terjed. Ez egy üledékkel feltöltött medence az Andok keleti és nyugati lánca között. Magas, hideg, kevés csapadékot kap, de az Altiplanónak is megvan a maga szépsége.
Itt található a Színes-tó, a Zöld-tó és a világ legnagyobb sós síkságai. Ez utóbbiak oly hatalmasak, hogy négy napig tart keresztülhajtani rajtuk.


Színes-tó
A Színes- tó ( Laguna Colorada) a délnyugat- bolíviai Altiplanón található. A 4278 méter magasságban fekvő 60 km-es tó legmélyebb része is csak 80 cm. A tó különös színét alga - és planktonfajták sokasága mélyvörösre festi. A tó vize nem mindig látszik vörösnek, a színe függ a nap állásszögétől, így a nap folyamán hol kék, hol bíborvörös vagy mély gesztenyebarna. A parton kicsapódott szóda, magnézium, gipsz, bórax színezi fehérre.


Közel 30 000 flamingó él itt, köztük a nagyon ritka James-flamingó is.


A gyér növényzetet zuzmók, fűcsomók és rendkívül tüskés kaktuszok alkotják. Itt él egy yareta vezetű növény is. Érdekessége, hogy rendkívül lassan nő, évente csupán 1millimétert. A párnákat képező növény – amelynek sem a szárazság, sem a sugárzás nem árt- puhának látszik, valójában azonban kemény, mint a fa.




Nincsenek megjegyzések: