2009. szeptember 18., péntek

104 éve született Greta Garbo


Greta Louisa Gustafsson (Stockholm, 1905. szeptember 18. – USA, New York, 1990. április 15.)
svéd színésznő.

A legkifürkészhetetlenebb a filmsztárok közül, aki valaha megfordult a Metro-Goldwyn-Mayer és Hollywood stúdióiban, 1955-ben Honorary Oscart kapott feledhetetlen színjátszásáért és 1999-ben minden idők ötödik legnagyobb női csillagának tartották.

Grand Hotel

Első némafilmje készítésekor a színésznő még alig beszélt angolul.
Ám első hangosfilmje, az Anna Christie – amelyben egy cinikus, gyönyörű ex-prostituáltat játszott – után már Oscarra jelölték.
Viszonylag rövid pályafutása izgalmas szerepekkel teli. Tragikus asszonysorsokat ábrázolt, többek között Anna Kareninát (néma és hangos változatban is), Mata Harit, a kémnőt, Camille-t, a párizsi kurtizánt, a Grand Hotel szomorú balerináját, és az európai történelem titokzatos figuráját, Krisztina királynőt.
Krisztina királynő
Ernst Lubitsch, a hollywoodi vígjáték királya sikeresen módosított Garbo imázsán, a Ninocskában azt a folyamatot ábrázolta, hogyan válik a fegyelmezett komisszárnőből az életet örömeit élvező asszony. Garbo ebben a filmben nevetett először.


Mata Hari

1931-ben Garbo találkozott Mercedes de Acostával, akivel állítólag viszonyt folytatott. Sok verset írt neki Mercedes, kapcsolatuk végül véget ért, amikor De Acosta a leszbikus ügyeiről írt az önéletrajzában.
Szerencsétlen fordulat, hogy két év kihagyás után az MGM durva imázsváltó szándékának köszönhetően, a A kétarcú nő (1941), egy félresikerült George Cukor-vígjáték teljesen lerombolta Garbo imázsát. Ez lett hattyúdala.
Sosem készített színes filmet. Visszavonulása a filmkészítéstől eleinte nem tűnt véglegesnek, időről-időre felröppentek tervek, egy Cseresznyéskert-adaptáció lehetősége Alexander Kordával fellelkesítette a színésznőt.

Nincsenek megjegyzések: