2009. szeptember 26., szombat

111 éve született Gershwin


1898. szeptember 26-án született George Gershwin, a "legamerikaibb" zeneszerző, A XX. század egyik legfontosabb amerikai komponistája, számtalan sláger és klasszikus mű szerzője.

1898. szeptember 26-án Brooklynban, frissen bevándorolt orosz zsidó szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, Jacob Gershvin néven.
Korán kapcsolatba került a nagyvárosi szórakoztató zenével, és ez hatással volt egész zeneszerzői pályafutására. Stílusát talán leginkább a "szimfonikus jazz" kifejezés jellemzi.


Első jelentős zeneszerzői sikere 1919-ben érte el a Swanee című dalával, amit kottaként és hanglemezen is kiadtak, s ez utóbbi hanghordozó több százezer példányban fogyott el, mitől Gershwin egy csapásra befutott szerzőnek minősült.Ez meghozta számára a pénzt és a hírnevet. Lakásának kilincsét a New York-i társaság krémje adta kézről-kézre.


1922-ben megkomponálta egyfelvonásos "dzsesszoperáját", a Blue Monday-t, két évvel később pedig elkészült legismertebb műve, a Rhapsody in Blue (Kék rapszódia). Ezeket követte az F-dúr zongoraverseny, Egy amerikai Párizsban, majd színpadi és a filmmusicalek zenéjét szerezte. 1932-ben Pulitzer-díjat kapott az általa megzenésített Of Thee I Sing című Broadway-produkció, 1935-ben pedig New Yorkban mutatták be déli fekete környezetben játszódó operáját, a Porgy és Besst.

Nincsenek megjegyzések: