2009. szeptember 23., szerda

71 éve történt

A New York-i világkiállításon elássák az első Westinghouse időkapszulát, melynek tervezett kinyitási ideje 6939.


A Westinghouse Időkapszulák a Westinghouse cég által készített időkapszulák. Az első időkapszulát az 1939-es New York-i világkiállítás alkalmából helyezték el, a másodikat az 1964-es, szintén New York-i világkiállítás alkalmából.

Mindkét időkapszula kb. 15 méter mélyen található a világkiállítás (illetve New York) Flushing Meadows Park nevű részén. A kapszulák helyét jelenleg egy betonkocka jelzi. Az időkapszulák tervezett kinyitása 6939-ben lesz, ötezer évvel az első kapszula elásása után.Az első időkapszulát 1938. szeptember 23-án, délben helyezték el, pontosan az őszi napéjegyenlőségkor.


Az évezredek alatt az időkapszula mind vízszintesen, mind függőlegesen elmozdulhat, ezért az időkapszula jegyzőkönyvében részletes leírás található arról, hogy kell fémdetektort készíteni, és annak segítségével megkeresni az időkapszulát.

Az időkapszulák helyét napjainkban egy 7 tonnás gránit emlékmű jelzi


Az időkapszulába 35 mindennapi tárgy került, pl. töltőtoll, füzet, Miki egér-baba.
Az időkapszulába került ezen kívül 75 féle anyag, szövet, fém, műanyag, vetőmagok.
Az éppen aktuális modern irodalom, kortárs képzőművészet, hírek mikrofilmen kerültek az időkapszulába. Ez az úgynevezett „Micro-File” (mikrofájl) több mint 10 millió szót, több mint ezer képet tartalmaz, és egy kis mikroszkóppal megnézhető.
A kapszula tartalmaz egy részletes útmutatót is, hogy kell kivetítőt készíteni, hogy a mikrofilmet nagyban is meg lehessen nézni, és hogy kell vetítőgépet készíteni, hogy a filmhíradók mozgóképként is megtekinthetők legyenek.
A következő növények vetőmagjai kerültek az időkapszulába: búza, kukorica, zab, dohány, gyapot, len, rizs, szójabab, lucerna, cukorrépa és árpa - mindegyik üvegcsövekbe zárva.
A tárgyakat az alapján választották ki, hogy mennyire mutatják be az Egyesült Államok életét a 20. század közepén.
A csomagoláskor figyelembe vették, hogy kibírnak-e a tárgyak 5000 évet.


A második időkapszulát azért hozták létre, mert úgy gondolták, az eltelt 30 év alatt annyit változott a világ, hogy egy új időkapszulába helyezve az újításokat is megpróbálják megőrizni a jövő részére.
Az új időkapszulába helyezett tárgyakat is öt nagy kategóriába oszthatjuk:
mindennapi tárgyak
atomenergia
tudományos fejlődés
űrkutatás
egyéb.
Az egyéb kategóriába tartozik egy vendégkönyv, amibe a Westinghouse pavilon látogatói írtak az 1964-es világkiállításon. A könyv képeit lefényképezték, és mikrofilmre vitték. Az eredeti időkapszulát eltemették, de egy másolata a Heinz Történeti központban található, az első időkapszula másolatával együtt.

Nincsenek megjegyzések: