2009. szeptember 13., vasárnap

78 éve történt a biatorbágyi merénylet

1931. szeptember 13-án Matuska Szilveszter felrobbantja a Bécsbe tartó 10. számú gyorsvonat alatt a síneket a biatorbágyi vasúti hídnál.



Torbágy lakói 1931. szeptember 13-ra virradóan, röviddel éjfél után hatalmas detonáció hangjára riadtak föl. A robbanás a völgyhídon történt – akkor, amikor odaért a Budapestről Bécsbe tartó gyorsvonat. A mozdony és az első hat kocsi a mélybe zuhant, s a szerelvény roncsai között 22 ember lelte halálát, 17-en súlyosan megsérültek. A bűncselekményt egy őrült bécsi kereskedő követte le, a 39 éves Matuska Szilveszter,aki hetekig játszotta a megmenekült utas szerepét. Bár a helyszínre siető nyomozóknak azonnal föltűnt zavart viselkedése, s az általa előadott történet is hihetetlenül hangzott.
Azt mondta ugyanis, hogy az lezuhant, utolsó kocsiban utazott, ám ehhez képest néhány horzsolással megúszta a balesetet.


Később fény derült arra, hogy Matuska követte el a korábbi németországi és ausztriai vasúti robbantást is. A bomlott agyú robbantót az osztrák fővárosban fogták el: az osztrák bíróság hatévi fegyházra, majd egy magyar törvényszék 1934-ben halálra ítélte.
Ausztriában viszont eltörölték a halálbüntetést, ezért az ítéletet a kiadatási egyezmény alapján életfogytiglani fegyházra változtatták. Ausztriai büntetésének letöltése után Matuska a váci fegyházba került, ahonnan a második világháború végének zűrzavaros napjaiban kiszökött és eltűnt.

Nincsenek megjegyzések: