2009. szeptember 24., csütörtök

78 éve vetítették le az első magyar hangosfilmet

1931. szeptember 25-én mutatták be az első magyar hangosfilmet, A kék bálványt.

A Hunnia Filmgyárban forgatott alkotást a gyakorlott némafilmrendező Lázár Lajos jegyezte, főszereplője pedig az akkor debütáló 29 éves Jávor Pál volt.

A film főszereplői: Jávor Pál és Radó Nelli.
A rendszeres filmgyártás 1912.-ben indult meg Magyarországon. A tízes évek közepén közel két tucat magyar filmműhely működött, a fővárosi mellett jelentékeny filmgyártás folyt Kolozsváron Janovics Jenő irányításával. Itt készült el 1913-ban a Sárga csikó, az első magyar film, amely igazi világsikert aratott.
Magyarország 1917–1918-ban közvetlenül Dánia, az Egyesült Államok, Németország és Olaszország után következett a filmgyártó nagyhatalmak sorában. Ekkor egy év alatt több mint száz magyar játékfilm került a hazai és külföldi nézők elé. A világháborút követő években megtört a magyar filmgyártás lendülete. Megnyíltak a négy évig elzárt határok a külföldi produkciók előtt, és ezek dömpingje fokozatosan elsorvasztotta a magyar filmgyártást, melynek fellendítése érdekében a kormány 1930-ban elrendelte, hogy aki legalább 400 méter hosszúságú magyarul beszélő hangosfilmet állít elő, az húsz külföldi filmet hozhat forgalomba adómentesen.

A Hunnia Filmstúdió

A Hunnia Filmgyár 1931 áprilisára vált alkalmassá hangfelvételre és hamarosan megkezdődött az első magyar hangosfilm, A kék bálvány forgatása. A forgatáshoz a pénzt egy magánvállalkozó adta, a gyártásért a Hungária Bank és Zichy Géza Lipót felsőházi tag vállalt garanciát. A szövegírók a cselekményt amerikai környezetbe helyezték, mert nem bíztak abban, hogy egy magyaros atmoszférájú sztorinak is sikere lehet, hiszen korábban a közönség hozzászokhatott a külföldi témákhoz.


Fórum mozi

Nem számoltak vele, hogy a nézők, ha Amerikát akarják látni, amerikai filmeket néznek, például az 1927-ben készült első hangosfilmet, a Jazzénekest Al Jonson főszereplésével. A kék bálvány tehát megbukott, viszont Jávor Pál és partnerei, köztük Gózon Gyula és Makláry Zoltán, nagy sikert arattak.
Az első hangosfilmet megelőző magyar némafilmek 95 %- a elveszett vagy megsemmisült. Mindössze 23 film maradt fenn vetíthető formában.


forrás: http://magyar.film.hu

Nincsenek megjegyzések: