2009. szeptember 26., szombat

Pillangófák


Évente egyszer a Közép-Mexikó hegyeinek felhőerdőiben a fenyők látványos öltözet kapnak, mivel több millió áttelelő királylepkének adnak szállást.
A fákat sokszor tetőtől talpig felöltöztető narancsszínű és fekete szárnyak tengerével találkozva könnyű megérteni, miért hitték az aztékok, hogy a királylepkék reinkarnálódott harcosok, aki harci díszben pompáznak.


Életciklusuk majdnem ilyen fantasztikus, már csak azért is, mert a rovarvilágban példátlan a vándorlási szokásuk. Amikor az időjárás javulni kezd, a kifejlett királylepkék elindulnak északra. Vándorlás közben megállnak, hogy lerakják a petéiket. Aztán majd a kifejlett lepkék folytatják a vándorlást tovább. A nyár vége felé a csökkenő hőmérséklet és a csökkenő napfény viselkedésváltozást idéz elő, ezért most dél felé veszik az irányt. A potrohban tárolt zsír teszi lehetővé a lepkéknek a hosszú- akár 4800 km-es- út megtételét Mexikóba.

A tudósok még mindig nem tudják, hogyan tájékozódnak a királylepkék, mivel az egyes egyedek rövid életükben csupán a körút egy részét teszik meg. A csodálatos látványosságot létrehozó több százmillió lepke az ükunokája az egy évvel korábbiaknak.

Nincsenek megjegyzések: