2009. október 19., hétfő

78 éve halt meg Edison

1931. október 19.
Meghal Thomas Alva Edison amerikai feltaláló.


Tízévesen laboratóriumot rendezett be, majd otthagyta az iskolát, és újságot árult vonaton, majd 1862-től utazó távírász lett. 1869-re megépítette az egy vezetéken két üzenetet továbbító távírót s az elektromos jeleket betűkké alakító nyomtatót, majd önálló lett. New Yorkban F. L. Pope-pal nyomtatós távírókat gyártott, később newarki műhelyében villamos tollat és stenciles sokszorosítót készített. Pénzzavara miatt 1876-ban bezárta gyárát és Menlo Parkba költözött. Itt ismerte fel, hogy a grafitpor a rá ható nyomással arányosan vezeti az áramot, ennek alapján dolgozta ki a szénmikrofont hangerősítésre.

Ekkor született a fonográf is, amelyet hangrögzítési céllal készített, ónlemezzel bevont hengerrel. Az 1987-es évekre a feltalálók már ötven éve dolgoztak az elektromos lámpával. Edison áramszabályozóval oldotta meg az ívlámpa túlhevülését.
Edison javasolta a párhuzamos kapcsolást, hogy egy izzó kiégése ne szakítsa meg az áramkört. Elméleti tudás híján Francis Uptonnal dolgozott, később bevallotta: az Ohm-törvényt sem ismerte. Platina-, majd Swan angol fizikus nyomán szénszálas izzóval próbálkoztak, amely bevált. A lámpát 1879 végén mutatták be.

1884-ben West Orange-ban birtokot vásárolt, ott gyártotta sorozatban a fonográfot, megalapozta a mozgófilmet és az alkálielemet. William Dickinsonnal mozgóképvetítőt készített, de nem tudták a hangot és képet összhangba hozni. A kukucskálón nézhető kinetogáfnak viszont nagy sikere volt. A konkurencia vetítőrendszereket dolgozott ki, Edison megvette Thomas Armat vetítőjét, és sajátjaként mutatta be.

1893-ban alapította az első filmstúdiót, 1899-ben az Edison Filmet. A lúgos, nikkel-vas elemet a fonográf energiaforrásának szánta, s húsz év alatt küszöbölte ki annak hibáit. 1909-re Edison lett a tengeralattjárók és más járművek telepeinek fő szállítója. 1912-ben Henry Ford kérte fel, hogy tervezzen akkumulátort a híres T-modell önindítójához. Később a villanyvilágítási üzletágból kiszorult, de újító szelleme nem hagyta el, még 80 felett is aktívan dolgozott. Több mint ezer találmányát szabadalmaztatta. Neve ma is A feltalálót jelenti.

Nincsenek megjegyzések: