2009. október 3., szombat

782 éve halt meg Assisi Szent Ferenc


Assisi Szent Ferenc (1181. szeptember 26. – 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója, Itália, az állatok, a kereskedők és a természeti környezet védőszentje.

A ferences, más néven minorita szerzetesrend alapítója, Assisi Szent Ferenc (1182 körül-1226) a kereszténységben a Giovanni nevet kapta.
A Francesco ("Francia") ragadványnevet annak köszönhette, hogy édesanyja francia volt. Megújította az egyház szellemét, személye a földi javakról való lemondás, az egyszerűség és a szeretet jelképe lett.

Képmásain az általa alapított rend barna vagy szürke, csuklyás csuháját viseli, amit a derekán csomózott kötél fog össze. A kötél 3 csomója a szegénységet, szüzességet és engedelmességet, a franciskánusok kötelmeit jelenti.
Könnyen felismerhető a kezén, lábán és oldalán látható stigmákról, Krisztusnak szögek és lándzsa ütötte öt sebéről. A legenda szerint egy hatszárnyú, kitárt karú, szeráfi Krisztus jelent meg előtte, és a látomás sebeiből tűző sugarak jelölték meg életre szólóan a testét.
Attribútumai: feszület (a stigmák miatt), liliom (a szűzi tisztaság jelképeként) és koponya, mely a földi lét hiábavalóságát jelenti.


A fák, virágok és madarak védőszentje, világszerte ez a nap az Állatok Világnapja.

Nincsenek megjegyzések: