2009. október 26., hétfő

Gyógynövények - légzőszervi panaszokra

APRÓBOJTORJÁN(AGRIMONIA EUPATORIA)
Torokfertőtlenítésre, máj-és epeműködés szabályozására, bélrenyheségre, vizelettartási problémákra teáját, reumára a főzetéből készült fürdőt ajánljuk. Jó még vérszegénység ellen. Külsőleg égési sebekre használják. Korlátlan ideig iható.


BODZA(SAMBUCUS NIGRA)
A 2-3 cm-es bodzahajtás igen jó hashajtó, gyümölcsének nedve a köszvény ellenszere. A bodzabefőtt- illetve lekvár vese- és hólyagöblítő, kiváló tüdőtisztító. Teájával gőzölögtetést is végezhetünk fülfájásnál, rekedtségnél. Virágának izzasztó, vizelethajtó hatása van.


CSALÁN ( URTICA DIOICA )
Vértisztító, vizelethajtó, vérképző. A vese és hólyaghomok képződését megakadályozza, elhajtja a már meglévőt. Csökkenti a vércukorszintet is. Máj és epebántalmakra, gyomor- és légzőszervek hurutos megbetegedéseire, fáradékonyság ellen is használják teáját. Reumatikus, ízületi fájdalmakra, érszűkületre, hajhullásra külsőleg használjuk.


FEKETE ÁFONYA( VACCINIUM MYRTILLUS )
Cukorbetegségre, bélhurutra, hasmenés ellen jó. Használható még vese- és epekőbántalmak ellen, vérnyomáscsökkentésre, láz és köhögés csillapítására. A-, B- és C-vitamint is tartalmaz.




FODORMENTA(MENTHA CRISPA )
Elismerten kiváló szélhajtó, étvágygerjesztő, nyugtató, görcsoldó, epeműködést serkentő hatása van, köhögés csillapítására is használjuk.


IBOLYA(VIOLA ODORATA )
Az ibolya nagyon jó köptető, vértisztító, nyugtató és lázcsillapító. Jó hatással van a náthából eredő hörgő- és torokgyulladásra. Tuberkulotikus köhögéseknél, tüdőcsúcshurutnál, légzési nehézségnél is használjuk teáját. Ha a friss, összemorzsolt ibolyalevelet homlokunkra kötjük, elmulasztja a migrént.


KAKUKKFŰ(THYMUS SERPYLLUM)
A vad kakukkfű teáját elsősorban köhögés ellen használjuk, de jó szélbántalmak megszüntetésére és étvágytalanság ellen is. Oldja a menstruációs görcsöket. Nagyon jó immunerősítő, és gátolja a sejtek öregedését.


PAPSAJT
(MALVA NEGLECTA WALL)
Elsősorban hurutoldó hatását ismerjük. Toroköblögetésre használjuk mandulagyulladásnál, torokdaganatoknál, bedagadt fogínynél és köhögésnél.


ÚTIFŰ(PLANTAGO LANCEOLATA L.)
Az útifű baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. Nyálkaoldásra és köhögéscsillapításra kiváló. Erre a célra szirup formájában is fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések: