2009. október 17., szombat

A magyar festészet napja


2002 óta – A magyar festészet napja, Szent Lukács névnapján, aki a festők védőszentje.



Munkácsy Mihály: Siralomház

„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…” – írta Babits „Örökkék ég a felhők mögött” című versében. Örökkék… Ismerjük ezt a színt? Ismerjük a színskála valamennyi színének hasonló mélységű tartalmát?


Mányoki Ádám: II. Rákóczi Ferenc

Tudjuk-e, hogy a színritmusoknak és gesztusoknak milyen hangulatteremtő ereje van?Egész nemzedékek, társadalmi rétegek életéből maradt ki a festészet értékeinek élményszerű elsajátítása, miáltal világuk nem képes kinyílni – a szó babitsi értelmében.





id. Markó Károly: Önarckép


2002 óta hazánkban rendszeresen megünnepeljük a Magyar Festészet Napját, amelyet október 18-ra tűztünk ki.Azért erre a napra, mert ekkor ünnepeljük Szent Lukács névnapját, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe!




Szinyei Merse Pál: Szerelmespár



A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezésként, néhány lelkes ember erőfeszítéseként 2002-ben jött létre. Csak remélni lehetett, hogy egyszer az egész országot átszövő, az országhatárt is átlépő, egész héten át tartó művészeti fesztivál, a hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléje lesz.


Csontváry Kosztka Tivadar: A vihar


Nincsenek megjegyzések: