2009. november 20., péntek

99 éve halt meg Tolsztoj

Lev Nyikolajevics Tolsztoj, (1828. szeptember 9. – 1910. november 20.) Az orosz irodalom és a világirodalom egyik legnagyobb alkotója, „legragyogóbb lángelméje”, a realista orosz próza mestere.
Az úgynevezett tolsztojánus nézetek lényege, hogy mindenki jónak és tisztának születik, csupán a körülmények teszik rosszá az embereket, vagyis a társadalom a hibás.
Tolsztoj támadja a szociális egyenlőtlenséget, a hatalom kényszerítő eszközeit és az egyház hatalmát. Ugyan 1878-ban, ötvenévesen felveszi a kereszténységet, ám 1901-ben kiközösítik az Orosz Ortodox Egyházból, miután megírja Feltámadás című művét.
A hivatalos körökkel sincs túl jó viszonyban: 1902-ben levelet ír a cárnak, és arra figyelmezteti, hogy ha nem ad szabadságot Oroszországnak, polgárháború fog bekövetkezni. Nem hallgattak rá, s noha az 1905-ös forradalmat még megéli, a bolsevik hatalomátvétel idején már nincs az élők sorában…



(Részlet az Anna Karenina című filmből)

Az író szerint az embereknek maguknak kell megjavulniuk, tökéletesedniük s szeretettel illetve szánalommal lenniük a többi ember iránt. A világot pedig egy próféta fogja meggyőzni a jóság követésének szükségességéről. Ha az egyes embere megjavul, az egész világra pozitív hatással lesz e fejlődés, s az is jobbá válik általa.

Nagy, nagy kedvencem!

Nincsenek megjegyzések: