2009. november 18., szerda

Földpiramisok





Az olaszországi Dél- Tirolban, a Dolomitok vonulatától északra, egészen különleges, tűszerű alakzatokra lehet bukkanni, s mintha merő tréfából a természet csaknem mindegyiktetejére egy félreszabott kalapot biggyesztett volna. Némelyikük eléri a 40 métert, mások alig nagyobbak egy buckánál.
A piramis alakú tornyok szülőanyja egy gleccser volt, mely az utolsó jégkorszak során árasztotta el a völgyet. Mikor az éghajlat 10 000 évvel ezelőtt melegedni kezdett, a jég elolvadt, és a gleccser visszahúzódott, és nem csak az útközben összegyűjtött finom törmeléket hagyta maga mögött, hanem a tekintélyes méretű sziklákat is, melyeket a környező hegyek oldalából mart ki.

Ezek után a folyók ereket kezdtek vágni az agyagba, majd az eső feldarabolta a fennmaradt gerinceket, így agyagos-köves tornyok egész sora keletkezett. Ha az oszlop tetején megül egy nagyobb kődarab, az megóvja a piramist az esőtől és a további eróziótól, akár egy embert az esernyője. A tornyok oldala azonban fokozatosan erodálódik, és a kalap- kő leesik.
Mikor a folyamat eljut idáig, az alul levő puhább anyag már gyorsan lepusztul. Az Alpokban több helyen is lehet látni ehhez hasonlót. Olaszországban a földpiramisokat úgy emlegetik, mint „ kis emberek”, a franciák pedig inkább „kalapos kisasszonynak” titulálják őket.

Nincsenek megjegyzések: