2009. november 11., szerda

Hagyományos ludas kása

Hozzávalók:
60 dkg liba- vagy kacsaaprólék, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, (15 dkg gomba), 10 dkg zeller, 2 kis fej vöröshagyma, petrezselyem, zellerzöld, bors, só, 50 dkg rizs, (reszelt sajt)

A hideg vízben leöblített, szükség esetén tisztított aprólékot öntsd fel kb. másfél liter hideg vízzel, add hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, a zellert, (s ha van, a megtisztított gombát), tedd bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adj hozzá egy-egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet, néhány szem feketeborsot, sót, s lassú tűzre tedd fel főni.

Amikor ez a húsleves már kész, azaz minden puha benne, tedd félre, szedd le a zsírját, szedd ki belőle a zöldséget, a húsféléket, s a levet szűrd át.
A húst csontozd ki, s a belsőségekkel együtt vágd kis kockákra a sárga- és a fehérrépát, a zellert (és a gombát) ugyancsak kockázd fel.

A rizst folyóvízben, szűrőben mosd meg, s jól csurgasd le. A levesről leszedett zsír egy részét hevítsd fel, forgasd bele a rizst, s addig kevergesd, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsd fel a forró húslevessel (legfeljebb kétannyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Amikor a lé felforrt, vedd egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt párold a rizst. Amikor már félig megpuhult, akkor óvatosan keverd hozzá a zöldséget és a húsfélét, s azzal együtt párold készre. Az aprólékba kerülhet szárny, hát, nyak, szív, zúza, illetve máj - minél többféle, annál jobb.

A reszelt sajt nem elengedhetetlen része a ludaskásának, de ha tálaláskor ez is kerül az asztalra, amiatt senki sem fog panaszkodni.

Nincsenek megjegyzések: