2009. november 17., kedd

Ünnepi aprósütemény


Diós csók
kb. 30 db

Hozzávalók: 100 g kandírozott gyümölcs, 4 evőkanál rum, borpárlat vagy gyümölcspálinka, 150 g dióbél, fél citrom reszelt héja, 1 kávéskanál fahéj, 50 g zabpehely, fél kávéskanál kardamom, 1 tojás, 2 evőkanál méz, kb. 30 db búzakorpás keksz




A gyümölcsöket rummal meglocsoljuk és 1 óra hosszát állni hagyjuk. A diót finomra daráljuk, a citromhéjjal, fahéjjal, zabpehellyel, kardamommal összekeverjük. A tojást a mézzel mély tálban sűrű habbá keverjük, összekeverjük a gyümölcsökkel és a diós masszával. Ebből a masszából halmokat helyezünk a korpás kekszekre, és 175 fokos sütőben (gáztűzhelynél 2-es fokozat) kb. 15 percig sütjük.


Mennyei mézescsók
kb. 50 db

Hozzávalók a tésztához:
375 g mandula, 1 citrom reszelt héja, 50-50 g cukrozott citrom- és narancshéj, 2 csapott evőkanál fahéj, 1-1 csapott kávéskanál kardamom, szegfűszeg és szerecsendió, 3 tojás, 300 g méz
Hozzávalók a bevonathoz:
20 g kókuszzsír /lehet helyette 10 g kókuszreszelék + 10 g vaj/, fél tojásfehérje, 100 g porcukor.

Tészta:
A mandulát finomra daráljuk, összekeverjük a citromhéjjal, az apróra vágott cukrozott citrom- és narancshéjjal, valamint a fűszerekkel.
A tojásokat jól felverjük, a mézet egy kissé felmelegítjük, és a tojásokkal összekeverjük. Hozzáadjuk a mandulakeveréket, a masszából 6 cm átmérőjű kúpokat rakunk a tepsire és éjszakára száradni hagyjuk.
Másnap előmelegített sütőben 160 fokos /gázsütőnél 1-es fokozat/ kb. 25 percig sütjük.
Bevonat:
A csokoládét és a zsiradékot apróra vagdaljuk, gőz felett felolvasztjuk, jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét a porcukorral sűrűre keverjük, a mézescsókok felét csokoládémázzal, másik felét cukros tojáshabbal vonjuk be.

Nincsenek megjegyzések: