2009. december 5., szombat

139 éve halt meg Dumas

1870. december 5-én meghalt idősebb Dumas.


Párizsban meghal idősebb Alexandre Dumas francia regény- és drámaíró.
Közjegyzői írnok volt, iratmásoló az orléans-i herceg titkárságán, majd újságszerkesztő, mindig csődbe jutó költekező, de páratlan energiájú alkotó.


A sikert a III. Henrik udvara című drámája hozta meg számára, ettől kezdve csak írásaiból élt. Bőven ontotta fordulatos történelmi drámáit (Charles VII, La Tour de Nesles), valamint a romantikus moderneket (Antony, Richard Darlington, Kean).


Később a regény műfaja felé fordult érdeklődése. Ő teremtette meg a tárcaregény műfaját. Több mint 300 kötetes életművéből - siker és színvonal tekintetében - kiemelkednek A három testőr, a Húsz év múlva, a Monte Christo grófja, A fekete tulipán és A királyné lovagja című regények, amelyeket több közreműködővel szerkesztett.


Sikerének titka, hogy bátran vállalta a romantika - mint új irányzat - legszélsőségesebb túlzásait is; előadásmódja, meseszövése lebilincselő. Regényei érdekes kalandok bonyolult sorozata, idealizált hőseinek világa a fantázia birodalma.
Művei Magyarországon is több kiadást értek meg, s világszerte számos filmet készítettek belőlük. Villers-Cotterets temetőjéből 2002 novemberében kihantolták és a párizsi Panthéonban, a francia szellemi nagyságok tiszteletére emelt épületben helyezték el hamvait.

Nincsenek megjegyzések: