2009. december 26., szombat

144 éve született Róth Miksa

Róth Miksa (1865. december 26., Pest – 1944. június 14., Budapest) üvegfestő


A Kálvin téri református templom egyik oldalsó üvegablaka (Budapest)Apja műhelyében, majd külföldi tanulmányutakon sajátította el az üvegfestés mesterségét.
Önálló "üvegfestészeti műintézet"-ét 1885-ben alapította , 1897-től üvegmozaik készítésével is foglakozott.
Munkáját művészi szintre emelte, stílusát kezdetben a historizmus, majd a szecesszió és az art déco illetve ezek ötvözete jellemezte.
Számos hazai és külföldi elismerésben részesült: 1898-ban Iparművészeti Állami Aranyérmet kapott, az 1900-as párizsi világkiállításon ezüst, az 1902-es torinói és az 1904-ben St. Louis-i (USA) világkiállításon pedig aranyéremmel tüntették ki. Idehaza megkapta a Ferenc József Rend lovagi fokozatát.

Munkái díszítik többek között az Országház, a Gresham-palota (ma szálloda), a volt Osztrák-Magyar Bank, ma Magyar Nemzeti Bank, a Zeneakadémia épületét, a szegedi Új zsinagógát, a szegedi Fogadalmi templomot, a lipótmezei elmegyógyintézet, egykor Országos Tébolyda (ma Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) kápolnáját, a marosvásárhelyi Kultúrpalota és Városháza, a szabadkai Városháza épületét, a Kálvin téri református templom (Budapest), a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomot, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent István-kápolnáját és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermét, illetve a Budapest-Fasori Evangélikus Templomot.


Róth Miksa életművének lappangó, a (szak)irodalom által nem tárgyalt darabjai láthatók a Magyar Országos Levéltárban (ólomüveg ablakok a települések címereivel, továbbá a Róth-műhely készítette a levéltári épület ornamentikus falfestését).

Nincsenek megjegyzések: