2009. december 12., szombat

188 éve született Flaubert

Gustave Flaubert (Rouen, 1821. december 12. – Croisset, 1880. május 8.) francia író, a lélektani regény egyik legnagyobb mestere.

Műveinek tárgya vagy a (gyakran ókori) történelem (Szent Antal megkísértése, Szalambó), hol a jelenkor (Bovaryné, Érzelmek iskolája, Bouvard és Pécuchet).
A Szalambó romantikus indíttatású történelmi freskó-hátteréhez (Hannibálkora) Flaubert rengeteg történelmi tanulmányt folytatott, holott a korrajz, bármily hitelesnek szánta is, csupán pompázatos háttér marad, mert a regény lényege az aprólékosan kidolgozott lélektani motivumok szövevényében rejlik.
A Bovaryné (1857) egy vidéki orvos feleségének, Emmának, saját ostoba és korlátolt környezetébe szépségével és érzékenységével nem illő, unatkozó fiatal nő többszörös szerelmi csalódását rajzolja meg. A férjétől házasságuk óta idegenkedő Emma hamis romantikus olvasmányok és képzelgések érzelmi rabja, életét csak a szerelmi mámorral véli megvalósíthatni. Mindkét szerelme kihasználja és megalázza, Bovaryné az öngyilkosságba menekül.


Az Érzelmek iskolája nagyobb epikus távlatban követi végig egy jóakaratú, semmiben nem alávaló és semmiben nem kiemelkedő fiatalember, Frédéric Moreau ifjúságát, szerelmi megpróbáltatásait a párizsi irodalmi és közéletben.



Itt meghallgatható Flaubert Bovaryné című regénye.

Nincsenek megjegyzések: